За чужі “гріхи” в освіті дісталось Бериславській громаді

3 года назад 0

Місцеві чиновники стверджують, що керівництво облдержадміністрації поширило упереджену і недостовірну інформацію.

За викладання російської мови у місцевих школах, велику кількість малокомплектних класів, відсутність безоплатного харчування у учнів початкових класів дісталось “на горіхи” керівництву Бериславської міської громади на одній з недавніх селекторних нарад у Херсонській облдержадміністрації.

— Ми занепокоєні тим, що жодна школа в громаді не має авторського навчального плану. Натомість у них вивчається як окремий предмет російська мова. Причому, кількість учнів, які її вивчають, стала більше: якщо раніше їх було 154, то тепер 168. Але від цього якість навчання в школах громади не покращується. Крім того, тут працюють малокомплектні заклади: Зміївська початкова, Томаринська і Раківська школи, Бериславська гімназія. А в Шляхівській школі у п’яти класах навчається менше 10 учнів. Натомість міськрада не планує оптимізацію, що розпорошує фінансовий ресурс. Не виважені підходи в організації гарячого харчування. Приміром, у Зміївській початковій школі харчуються всі діти, а в Зміївській середній школі — лише 16 із 66. Не всі діти забезпечені безоплатними гарячими сніданками і в Новобериславі. Не забезпечені в громаді права дітей з особливими потребами,  — зауважив під час селекторної наради заступник голови ХОДА Андрій Шибаєв.

Як пояснив начальник управління освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міськради Михайло Гончар, озвучена Шибаєвим інформація є упередженою і недостовірною. Передусім, через те, що засновницькі права на заклади освіти міська громада набула лише 20 січня 2021 року. А більшість озвучених проблем виникли з вини попередників — Бериславської райдержадміністрації та колишньої Шляхівської сільради.

— Ми теж були обурені, коли дізнались, що в 5 школах громади в порушення законодавства про освіту здійснюється викладання російської мови. А саме — в Бериславі, Зміївці та Новобериславі. Не зрозуміло, якими актами керувався відділ освіти Бериславської РДА, погодивши на початку нинішнього навчального року тарифікацію вчителів з російської. Тож ми попередили директорів усіх закладів про необхідність коригування навчальної програми з 1 вересня , — прокоментував Михайло Гончар.

За його словами, проблемним зараз лишається питання з харчуванням у Раківській школі. Місцева їдальня раніше розміщувалась в дитсадку, але була закрита після припису районного управління Держпродспоживслужби від 9 квітня 2019 року за порушення вимог Санітарного регламенту. 

— Колишні засновники школи не спромоглися ухвалити ефективних управлінських рішень щодо вирішення цього питання. Ми ж зараз працюємо над відновленням повноцінного харчування учнів початкових класів та пільгових категорій в Раківській школі вже з 1 вересня 2021 року. Що ж стосується інших наших шкіл, то станом на 19 квітня 2021 року 100% учнів початкових класів та пільгових категорій охоплені гарячим харчуванням у Шляховому, Новобериславі та Зміївці. Дивно, звідки могла в ХОДА взятися неперевірена інформація , — дивується Михайло Гончар.

Не відповідає дійсності й інформація щодо відсутності намірів з оптимізації шкіл у Бериславській громаді. Бо всі запропоновані варіанти вже обговорювались з місцевими депутатами 9 квітня і мають бути розглянуті на найближчій сесії міськради. 

До 1 вересня обіцяють тут розібратися і з малокомплектними класами. Як пояснив Михайло Гончар, через те, що засновником усіх шкіл громади Бериславська міськрада стала лише взимку, було не можливо оперативно усунути всі порушення, не порушивши права дітей на освіту посеред навчального року. 

Збільшилась у Бериславській громаді й кількість дітей, охоплених інклюзивними формами навчання. Тут відкрито 36 інклюзивних класів та 4 інклюзивні дошкільні групи. І в наступному навчальному році їхню кількість планується ще збільшити.

Практика призначати винних у тих чи інших проблемах для керівництва Херсонської ОДА не є новою. Знаменитим є випадок, коли під час селекторної наради в лютому 2020 року тодішній голова ХОДА Юрій Гусєв наказав суворо покарати — аж до звільнення — тодішнього голову Голопристанської РДА Костянтина Золотаревського “за обман і незадовільну організацію роботи місцевого штабу з питань надзвичайних ситуацій під час негоди і снігових наметів”. Досить швидко з’ясувалось, що ситуація в Голопристанському районі була зовсім іншою і скандал тихенько “зам’яли”. Але й вибачатися перед головою РДА ніхто не став.

Звільнили ж Костянтина Золотаревського лише 31 березня 2021 року у зв’язку з реорганізацією райдержадміністрації.

Олег БАТУРІН, Новий день