Депутатка Мазур порушила вимоги закону про мову?

4 года назад 0

Виступаючи з новорічним привітанням на телеканалі “Херсон+” депутатка Херсонської міської ради (УКРОП) Мазур Олена Олександрівна, керівник Інспекції з благоустрою, порушила вимоги Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Закон було прийнято в 2019 році. Відповідно до пункту 7 статті 1 Розділу I Закону:
“Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом.”
Відповідно до Розділу III “ОБОВ’ЯЗОК ВОЛОДІТИ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ”:
Стаття 9. Особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків
1. Володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані:
2) депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад , посадові особи органів місцевого самоврядування;

Записавши новорічні привітання російською, депутатка Мазур порушила вимоги діючого законодавства.

Це можна було б вважати просто новорічною помилкою, але під час депутатського звіту 21 грудня 2019 року депутат Мазур також проігнорувала українську мову та виступала російською. Ну, а телевізійний канал не став перекладати і дублювати виступ депутатки.