Антиковідні «швидкі» отримала Херсонщина

3 года назад 0

Нове поповнення для транспортного парку швидкої допомоги

Сьогодні, 8 квітня, Херсонщина отримала солідне поповнення парку служби 103. У рамках програми медичних гарантій Національна служба здоров’я придбала для потреб регіону шість новеньких машин «швидкої допомоги» вартістю 2 мільйони 556 тисяч гривень кожна. Спецтранспорт «Фіат Дукато» максимально адаптований саме для роботи в умовах коронавірусної епідемії. Адже у комплект обладнання його салону входить і апарат швидкої вентиляції легень, і пульсоксиметр, і інфузомат для дозованого введення ліків просто дорогою до лікарні. І навіть суперлегкі, але в той же час і надійні та міцні медичні ноші на пневматичних моноблоках. Все – виробництва Швеції, США, Німеччини. 

Машини виставили для оглядин на центральній площі Свободи у Херсоні (дивись фото). Куди по них приїхали бригади медиків з Білозерки, Каховки, Скадовська та Чаплинки. Фельдшери та водії одразу заходилися перевіряти комплектність апаратури, оглядати кабіну, і просто не могли натішитися таким антиковідним надбанням.

Фельдшер Сергій Смоляк перевіряє комплектність апарату ШВЛ

— У нас виклики обслуговують три сучасні «Пежо Боксер» та ще «УАЗ» і «Соболь», які по наших дорогах відбігали по 17-18 років. Ці старенькі «залізні коні» у порівняння з «Фіатами» — наче земля і космос. Достатньо лише сказати, що для заражених коронавірусом у важком стані медики, які працюють на «Соболі», мали  тільки кисневий балон і звичайну маску. А на «Фіаті» — апарат ШВЛ. Різниця, як то кажуть, помітна неозброєним оком, — пояснює старший фельдшер Каховської станції екстреної медичної допомоги Сергій Смоляк (на знімку). – І так – з усім обладнанням. Воно зручніше, компактніше, легше. Все зроблене для того, аби допомогу хворим надавати максимально оперативно та якісно.

Фельдшери медицини катастроф Вікторія Ганжа та Максим Дорошенко

Всі без винятку співробітники служби 103 звертали увагу саме на можливості використовувати в роботі апарат ШВЛ. Адже він зараз потрібен на багатьох викликах. Фельдшери медицини катастроф Вікторія Ганжа та Максим Дорошенко зазначили: ситуація із захворюваністю на коронавірус погіршується, тож щодоби обслуговують від одного до десяти викликів від недужих із підозрою на COVID-19. За такої напруги без апарату швидкої вентиляції легких обійтися можна, але складно. Насамперед для пацієнтів у важкому стані, що їх нині помітно додалося – дуже вже нові штами коронавірусу «злі».

Керівника обласного територіального Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрія Бовкуна особливо надихає курс держави на повне оновлення транспортного парку «швидких». Адже зараз у регіоні для обслуговування викликів використовують 118 санітарних автомобілів. начебто достатньо. Але з них 41 експлуатуються по десять років і більше, часто виходять з ладу, і потребують значних витрат на ремонт і технічне обслуговування. А нині їх обіцяють повністю замінити впродовж найближчих місяців – такого поповнення на Херсонщині не отримували десятиліттями!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото  автора.