Хто потребує карантину найбільше

4 года назад 0

Карантин в Україні схожий на спробу ліквідувати загін ворога зброєю масового ураження. Ворога це може й зупинить, але разом з ним буде знищено інфраструктуру та все живе навколо.

У цій аналогії йдеться не про те, що ізолювати людей та обмежувати контакти погано. Але досвід країн, які успішно протистоять поширенню COVID-19, показує, що точковий підхід, коли обмежують в контактах передусім групи ризику і водночас швидко виявляють інфікованих людей, працює значно краще. І при цьому не руйнує економіку країни.

Найбільша група ризику захворіти на тяжку форму коронавірусу — це літні люди. Згідно з наявними даними по COVID-19, чим старшою є людина, тим більше хронічних захворювань вона має, і тим складніше вона переноситиме хворобу. Зважаючи на середню тривалість життя в Україні, це люди 60+.

Зараз, коли всі члени родини залишилися на карантині, вони перебувають вдома разом. Часто в одному приміщенні з літніми людьми. Якщо ж батькам необхідно кудись виїхати, попрацювати з дому просто щось зробити по господарству, то вони потребують допомоги з дітьми. Звісно, що передусім на допомогу прийдуть найближчі родичі — бабусі та дідусі. Якщо вони не живуть разом, то батьки відвезуть дітей до них в гості або запросять до себе.

Оскільки масове тестування на наявність SARS-Cov-2 не проводиться, ніхто не може швидко відстежити випадки захворювання, і, відповідно, ми не знаємо, хто переносить вірус, а хто ні, в якому районі він поширюється, з якою інтенсивністю тощо. Як відомо, відсутність симптомів зовсім не гарантує того, що людина здорова. Тому діти та онуки з великою ймовірністю можуть заразити літніх людей коронавірусом, ще й за таких “сприятливих” умов.

ВООЗ встановила, що найчастіше коронавірус в Китаї підхоплювали не на вулиці, а вдома, від інфікованих членів сім’ї. Тобто більшість людей захворіли від близьких, з якими ділили спільний простір тривалий час.

Нам як суспільству зараз дуже важливо сконцентрувати свої зусилля саме на захисті найбільш вразливих людей — своїх батьків, бабусь і дідусів. Умови карантину цьому не сприяють. Нам треба докласти всіх зусиль, щоби по-справжньому захистити значну кількість населення, які входять до групи ризику.

У комплексі з забезпеченням масового тестування, відстежуванням контактів усіх інфікованих, ізоляції чи госпіталізації виявлених випадків, ми б набагато ефективніше боролися з коронавірусом.

Докладайте всіх зусиль, щоби захистити своїх близьких. Тут детальніше можна прочитати про захист людей з групи ризику.

Обмежити зустрічі з рідними людьми дуже складно, але в умовах пандемії варто припинити контакти з вразливими до коронавірусу людьми настільки, наскільки це можливо. Натомість подбайте про доставку продуктів та інших необхідних речей для них. Якщо приносите їм ліки чи інші потрібні речі самотужки — лишайте їх під дверима. Розповідайте їм правдиву інформацію, нехай менше дивляться телебачення, яке здебільшого нагнітає паніку. Дзвоніть їм щодня, розмовляйте, радьте фільми чи книжки, щоби вони не почувалися самотніми.