Жителям Херсонщини радять захиститися від смертельної хвороби

3 года назад 0

24 березня 2021 року, з нагоди Дня боротьби з туберкульозом, на Херсонщині відбулась онлайн пресконференція профільних медичних працівників під головуванням в.о. генерального директора Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ Юрія Ромаскевича.

На Херсонщині рівень захворюваності знизився у порівнянні з минулорічними показниками, але попри це в області продовжують вживати заходи для подолання хвороби.

 «Область у цьому питанні співпрацює не тільки з Міністерством охорони здоров’я, але й із міжнародними проєктами, які надають технічну і медикаментозну допомогу. Важливо, щоб наші пацієнти отримували сертифіковані якісні препарати» – наголосив Юрій Ромаскевич .

Який стан захворюваності на туберкульоз в області серед дорослих та дітей, а також яким чином діагностують хворобу в умовах пандемії COVID-19 розповіла медичний директор КНП «Фтизіопульмонологічний медичний центр» ХОР Галина Коваль.

«Наш заклад діагностує туберкульоз методом дослідження мокротиння. У рамках реалізації проєкту «Підтримка зусиль протидії туберкульозу в Україні» біологічні зразки фахівці транспортують із кожного району області до медичного центру. Ми ж відправляємо протитуберкульозні препарати до районів. Таким чином ми обмежуємо коло контактів в умовах пандемії», – зазначила Галина Коваль .

Крім того, виявлення хворих на туберкульоз здійснюється методом скринінгового анкетування, рентгенфлюорографічно, молекулярно-генетичним методом та методом туберкулінодіагностики.

Головний експерт за напрямком «Дитяча фтизіатрія» Департаменту здоров’я ОДА Ірина Макаренко звернула увагу учасників зустрічі на необхідності щеплення новонароджених дітей від туберкульозу. Наразі в Україну завезено необхідну вакцину БЦЖ. Якщо ваша дитина не щеплена, необхідно звернутися до сімейного лікаря, щоб отримати захист від туберкульозу якнайшвидше.

У 2020 році, за даними Центру громадського здоров’я, щеплення проти туберкульозу отримали 88,8% дітей до року.

Відмітимо, щороку 24 березня у світі відзначають День боротьби з туберкульозом. У цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Щороку від туберкульозу помирають близько 3700 українців. У Херсонській області у 2020 році було зафіксовано 59,6 випадків захворювання на 100 тисяч населення.