Медики — селу, село — медицині

3 года назад 0

Навіщо нам та «Женева»?..

«Женева» — це не друге за величиною місто в Швейцарії. Таку ж, дещо екзотичну назву має медичний центр у Мелітополі. Реклама мелітопольського закладу нагадує і застерігає: «Серцево-судинні захворювання — найнебезпечніші і найпоширеніші захворювання 21 століття. Вони утримують позиції нарівні з онкологією і діабетом». Словом, люди з цим не жартуйте!

Так то воно так, але від Тавричанки, що у Каховському районі, до мелітопольської «Женеви» неблизький світ — майже 180 кілометрів. Чи наїздишся? Та ще в таку гарячу пору, як зараз: один урожай зібрали, другий — на підході. А ще ж і «зелений конвеєр» не зупиниш: треба заготовляти сіно чи сінаж для корів і овець взимку. Як бути?

Гарантовану конкретними діями відповідь на це непросте запитання більше десятка років тому дав селянам Тавричанки знаний у Північному Причорномор’ї медик, довголітній керівник Херсонського обласного кардіологічного центру, заслужений лікар України Олег Мазуряк.

«Якщо гора не йде до Магомета…», — пожартував Олег Петрович.

Світлої пам’яті тодішній директор «Асканійського», Герой України Віра Опанасівна Найдьонова, посміхнувшись, зауважила: «Лікарі, а особливо кардіологи у такому віддаленому селі, як наше, завжди довгождані гості — і в спеку, і в мороз…»

Так без вказівки згори, з ініціативи двох поважних керівників зав’язалася взаємодопомога медиків — селянам, а селян — медикам.

На цей раз немилосердна спека, яка відчутно вдарила і по здоров’ю людей, прискорила графік виїзду лікарів кардіологічного центру у глибинку — Тавричанку.

— Попри непрості нинішні часи, ускладнені реформуванням галузі, оптимізацією медзакладів, спеціалісти нашого центру продовжують на місці, а якщо потрібно, то й у Херсоні, надавати допомогу сільським жителям, — наголошує медичний директор кардіологічного центру Олег Мазуряк. — Цього разу у Тавричанку виїжджала бригада наших спеціалістів у складі її керівника — заступника медичного директора ХОКЦ, лікаря-терапевта Г. В. Чеботарьової, лікаря-кардіолога В. В. Жарко, лікаря-невролога С.М. Сергієнко, лікаря-офтальмолога В. М. Румму з медсестрами О.А Хомішиною. та  Т.В. Позиніч. Лікарі надали кваліфіковану медичну допомогу мешканцям Тавричанки, зокрема і працівникам дослідного господарства «Асканійське».

— Черга до лікарів була?

— Аякже! Судіть самі: всього за один день кардіолог обстежив 34 чоловіки, невролог 29, офтальмолог 36, терапевт 16 чоловік.  Коли б вони ще і як вибралися у Каховку, Херсон чи той же Мелітополь? Деяким хворим запропоноване термінове дообстеження в умовах нашого центру з вирішенням планової госпіталізації для проведення стаціонарного лікування. Ця витратна, але вкрай необхідна робота, наголошую, проводиться не вперше…

— І, напевне, не вдруге…

— І навіть не втретє. Дослідне господарство «Асканійське» ось уже понад півтора десятка років є колективним шефом-благодійником кардіоцентру. Асканійці надають посильну  допомогу в організації лікувально-дієтичного харчування хворих, котрі знаходяться на стаціонарному лікуванні в  обласному кардіоцентрі.  Вважаю, що програма ось такої взаємодії  між нашими колективами має продовжуватися.

Олега Петровича підтримують і директор ДПДГ «Асканійське» Віктор Найдьонов, і голова профкому Наталія Сучкова, і всі, хто мав змогу обстежитися у той день у високопрофесійних лікарів із обласного центру.

— Висока професійність, відповідальність та просто звичайна людська чуйність лікарів  і медпрацівників обласного кардіологічного центру дали змогу вчасно надати допомогу та консультацію, яка людям просто життєво необхідна, — наголошує директор «Асканійського» Віктор Найдьонов. — Бажаємо всьому колективу кардіологічного центру, його медичному директорові Олегу Петровичу Мазуряку здоров’я, оптимізму, благополуччя. Ми завжди раді їхнім «десантам здоров’я», як у нас у селі кажуть. Бо ж відомо, що здорові люди — здорова нація, сильна держава. А як же цю державу розбудовувати, як не всім разом?..

Василь ПІДДУБНЯК.

Фото з архіву  КНП «Херсонський обласний кардіологічний центр».

На фото: прийом пацієнтів у амбулаторії загальної практики-сімейної медицини у Тавричанці веде лікар-невропатолог обласного кардіологічного центру Світлана Сергієнко.