Вакцинувалися керівники херсонських лікарень

3 года назад 0

Люди старшого віку в Україні часто не ризикують щепитися антикоронавірусною вакциною «СoviShield». Адже в світі поширюється інформація про те, що випробування препарату індійського виробництва на представниках старшої вікової групи ще не завершені. На противагу цим побоюванням, у Херсоні його ін’єкції сьогодні, 10 березня, зробили директори обласної інфекційної лікарні Володимир Мітковський та обласного фтизіопульмонологічного центру Володимир Бурятинський.

— Мені 68 повних років. Але вважаю, що й старшим херсонцям відтягувати вакцинацію не можна ні на день. Адже як медик, я кожного дня бачу, у якому важкому стані привозять пацієнтів, заражених коронавірусом, чую про хворих з різноманітними ускладненнями внаслідок «постковідного синдрому». Вирішив вакцинуватися разом із дев’ятьма десятками колег на виїзному пункті  – адже рішучості додав позитивний приклад наших медиків, котрі отримали ін’єкції трохи раніше. З чотирнадцяти чоловік лише в двох у перші години після щеплення піднялася температура, та вже наступного дня вони були на роботі, і на здоров’я не скаржилися, — розповів автору цих рядків Володимир Мітковський.

Дехто з наших обивателів сподівається: епідемія коронавірусу піде на спад, і здоров’я можна буде вберегти без жодних ін’єкцій і клопотів. Та на жаль, реальне підґрунтя для таких оптимістичних сподівань відсутнє. По-перше, не дивлячись на певне зниження темпів розповсюдження небезпечної хвороби на півдні України, заражатися люди не припинили. Тільки вчора,9 березня, до тієї ж обласної інфекційної лікарні доправили трьох пацієнтів із коронавірусом, і двоє з них потрапили одразу до реанімації (у пік епідемії привозили 12-15 хворих щодоби). По-друге, нині західноукраїнські регіони накрила «третя хвиля» коронавірусної епідемії, яка рано чи пізно докотиться і до Херсонщини, як це було минулого року з епідемією кору. Тож вакцинації не уникнути: нехай навіть її ефективність не стовідсоткова, та все ж вона додає шансів. А ми не в тому стані, аби від них відмовлятися.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.