Чурльоніс у Херсоні: відкриття виставки уже за 4 дні

7 лет назад 0

Художня експозиція робіт М. К. Чурльоніса "Той, хто приносить вість" відкриється для глядачів уже 19 травня. Організатори зробили її такою, що складатиметься із трьох частин: фото, картини, музика. 

читайте також: Херсонців ознайомили з графіком проведення Днів Литовської культури

Одну частину виставки складають фотографії художника, зняті під час його перебування на Кавказі й під час відпочинку в Анапі. На цих фото художник звертається до тих самих сюжетів, що так любить використовувати і в своїх художніх роботах. Його цікавить скелястий пейзаж, контрастне зіставлення моря зі скелями, морські простори й кораблі, на побутових фото особливо чітко проглядається вишукане відчуття кадру і форми, інтерес автора до психологічних сюжетів. 

Художню творчість Чурльоніса на виставці також представляють його унікальні музикальні картини. З 1907 року художник почав давати своїм картинам музикальні назви. На виставці експонуються дві з шести живописних сонат художника: «Соната Моря» і « Соната Зірок», а також його пасторальна «Фуга», створена за принципами музичного поліфонічного мислення. Чюрльоніс-символіст на виставці представлений трьома роботами, що демонструють три дуже різні підходи художника до теми невидимої сили, яка править його Всесвітом, що завжди приваблювало митця. Це картина «Істина», створена у Варшаві в 1905 році, «Рекс», якого Чурльоніс написав у Петербурзі на початку 1909 року і «Казка королів», що датується літом 1909 року. 

Цикл із 13 картин «Сотворення світу» на виставці представляє Чурльоніса як одного з найсміливіших новаторів у мистецтві початку ХХ століття, у якому він представляє нам своєрідний космологічний погляд художника на творення Всесвіту:

 «Я починаю цикл картин `Сотворення світу`, але не нашого світу за Біблією, а якогось фантастичного, свого, і збираюся їх написати більше 100», — так сказав про них сам автор.

У Херсоні представлено лише невелику частину художнього доробку, залишеного нам литовським генієм. Усі оригінали картин і творчий спадок нині зберігаються в Каунасі, у Національному Художньому музеї ім. М. К. Чюрльоніса.

Більше про виставку та Дні Литви — тут:
 

джерело