Херсонські музейники ідентифікували вкрадену окупантами картину Ядвіги Мацієвської

2 месяца назад 0

Триває ідентифікація вкрадених творів мистецтва з Херсонського художнього музею: до списку розпізнаних додалося полотно української художниці-пейзажистки. 

Повертаючись до старих фото, на яких, здавалося б, впізнали все, що могли, музейники з Херсона  час від часу роблять нові відкриття. Про це йдеться на фейсбук-сторінці .

Так сталося і зі світлиною, зробленою ще на початку листопада 2022 року в Центральному музеї Тавриди – і список ідентифікованих творів поповнився роботою   Ядвіги Мацієвської «Чукотка. Тундра квітне» (1972 рік, полотно, олія).
Ядвіга Мацієвська (1916-1996), правнучка білоруського художника  Івана Хруцького та випускниця малярського факультету Київського художнього інституту писала переважно ліричні та індустріальні пейзажі в реалістичному стилі. Художниця багато мандрувала — Байкал, Білорусь, Єнісей, Камчатка, Карелія, Приамур’я, Середня Азія, Сахалін, Якутія, і ці краєвиди оселилися на її полотнах. 

Творчість Мацієвської відрізняється поєднанням монументальності, романтичних мотивів і панорамним рішенням пейзажних композицій.

Музейники вже ідентифікували 109 творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році, а загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тисяч експонатів.