Як Dream ГогольFest пробуджуватиме Херсон

4 года назад 0

Urban Cad готують до ГогольFestу.

Dream ГогольFest запросив 2 вересня на прес-тур місцями майбутнього фестивалю, тож всім цікавим — увага, увага і ще раз увага! Бо впродовж двох фестивальних днів і трьох ночей відбудеться сила-силенна різних заходів у найрізноманітніших місцях Херсона.

Майже гамлетівського  питання — «Піти чи не піти?» — не постає. Куди піти, щоб не пропустити найцікавіші події фестивалю сучасного мистецтва, який цьогоріч увійшов до топ-5 найкращих фестивалів Європи — ось де питання. На нього давали відповідь директор фестивалю ГогольFest Максим Демський, куратор театральної програми Андрій Палатний, директор херсонського драмтеатру Олександр Книга та кураторка візуальної програми Dream ГогольFest Олена Афанасьєва.

Андрій Палатний, куратор театральної програми ГогольFest

Про гранд-відкриття Dream GogolFest «І корабель пливе» від гурту DakhaBrakha на мосту у гідропарку навіть не згадували — і так зрозуміло, що пропустити цю подію неможливо. Буде ще одна спеціальна подія TAKEOFF, яка відбудеться на площі перед театром. А основний фестивальний удар на себе приймають драматичний театр і Urban Cad. Всі події вибудовані драматургічно, організатори навіть обіцяють: якщо людина пройде фестивалем від найпершої події до останньої, може отримати катарсис.

Крута театральна програма

Кульмінацією, центральною подією фестивалю називають унікальний сайт-специфік проєкт TAKEOFF (або «Летимо разом»), який створюється разом із театром спеціально для херсонців. Музика сучасних українських композиторів, молоді українські виконавці сучасної опери, гра акторів, місцева циркова команда, фантастична проекція на всю будівлю театру — 5 вересня о 21.30 всі охочі можуть долучитися. Захід безкоштовний, але глядачів просять дотримуватися санітарних вимог і бути в масках.

На великій театральній сцені 5 вересня документальна музично-драматична вистава «Make Up» від інтелектуального фрік-кабаре «Dakh Daughters» (цікаво побачити, що відбувається в свідомості артиста перед тим, як він трансформується в персонажа?), 6-го — легендарна опера-реквієм «IYOV», яка увійшла до десятки найвидатніших музичних творів сучасності і яку точно не можна пропустити. На малій сцені 6-го вересня гратимется опера камерна: «Стус: Перехожий». Кількість глядачів обмежена, маски обов’язкові. Радять потурбуватися про квитки завчасно.

Макс Демський, директор ГогольFest.

Київські гості зізналися, що наш театр — один з найкрасивіших театрів України, але не всі театральні події відбудуться inside — до програми Dream ГогольFest включена вистава херсонського театру «Сон в літню ніч», яка грається у лісі – бо ж існують абсолютно різноманітні форми театру, і театр сам може йти до людей і вести за собою у нові території.

А ще спільно з театром розробили три колабораційні проекти, які проходитимуть у різних локаціях Urban Cadу: цифрові дегустації книжок за участю акторів, театральний квест за творами Мілорада Павича, читка нової п’єси білоруського драматурга Андрія Курейчика «Ображені: Білорусь».

Виявляється, співпраця з театром для організаторів ГогольFestу, які звикли працювати на покинутих заводах і ревіталізувати вже неживі простори, стала «абсолютно неочікуваною синергію», тож анонсують круту сучасну європейську програму. А за тиждень Dream ГогольFest передасть фестивальну естафету «Мельпомені Таврії».

ГогольDream і Urban Cad

Urban Cad, де реалізується співпраця фестивалю з місцевою командою, зустрів гостей метафоричними сходами в небо, величезною диско-креветкою на вході і розповідями про те, що ще буде зроблено до «часу Х». У кожної ідеї – свій концепт. Легенду про ліс Гілея та Гекату як саме для Dream ГогольFest придумали, адже Геката — богиня таємничого, ночі, снів… А часом щось цікаве народжується з намагання поєднати непоєднуване.

Олена Афанасьєва, кураторка візуальної програми Dream ГогольFest

Заходи в Urban Cadу проходитимуть і у дворі на відкритому повітрі, і на кількох локаціях в ангарі: на першому поверсі вже працюють художники, перетворюючи занедбаний простір у витвір мистецтва, на другому відбуватиметься перформативна програма – її створюють три херсонські колективи (студія сучасного танцю Insight, плейбек театр Suncity і Тотем) і один одеський (P.L.O.T.). А ще є маленький закуток, який називають Darkside – місце, наповнене мороком і тишею, тут відбуватимуться візуальні інсталяції та кінопокази.

Основні події освітньої програми проходитимуть на вулиці – зустріч з крутими спікерами, лекції, презентації книжок. До речі, секретами тревел-шоу Херсонщиною «Поїхали далі!» від «Вгору» теж ділитимуться в дворі, не пропустіть! А от доступ в ангар буде обмежений, формуватимуться групи по 20-30 людей.

Чекаємо на переусвідомлення простору в максимально різних форматах, тотальний єдиний мистецький простір, який генеруватиме нову мистецьку енергію. Художники створюють інсталяції, відштовхуючись від цих художніх об'єктів, перформери роблять виставу, і меседж художників стає її частиною. Так в одному місці перетинаються різні види мистецтв – це і є мультидисциплінарний підхід.

Про COVID, гроші і транспорт

Зважаючи на обставини, в організації з’явився навіть COVID-менджмент, події фестивалю відбуватимуться з дотриманням усіх санітарних норм. Організатори просять з розумінням поставитися до необхідності одягати маски і не знімати їх. Маску ГогольFestу можна придбати, прості маски обіцяють дати безкоштовно.

А ще висловлюють подяку  партнерам, зокрема USIAD, яка практично на 80% фінансує захід, Херсонській ОДА, яка дуже активно включилась у проєкт, і міській раді, що допомагає з дозвільними документами. Навіть є надія на вирішення питання з транспортом! Хоча, щоб уникнути необхідності пересуватися містом вночі, і розробили нічну програму, в рамках якої людина може провести на фестивалі ніч — аж до 4.00.