Із музею під час окупації з Херсонського художнього музею викрадено картину художника Котарбінського «Гондола»

3 месяца назад 0

Серед викраденого росіянами з Херсонського художнього музею є авторська репліка відомої картини українського та польського академіста і модерніста Вільгельма Котарбінського «Гондола».

Про це повідомляється на сторінці Херсонського художнього музею у facebook.

"Колись сам Третьяков замовляв Котарбінському картину для своєї галереї, але за умови, щоб той підписав її російською. Художник категорично відмовився: «Я завжди так підписуюсь і заради грошей переробляти свій підпис не буду».

Однак ані цей факт, ані багато інших не заважають російським «мистецтвознавцям» привласнювати творчість митця, якого вони в один голос називають «польським і російським» художником, викреслюючи його присутність в українському культурному полі. Цей один із багатьох випадків інформаційного мародерства Росії, яка протягом століть зухвало прагне відібрати в України її культуру. Фізичне викрадення творів мистецтва лише підкреслює цей злочин.

Тож до зображення викраденого окупантами полотна Вільгельма Котарбінського, що є фактом фізичного пограбування, додаємо інфографіку, яку створили та YouTube-канал — про фейки, які просуває роспропаганда в намаганні привласнити Вільгельма Котарбінського інформаційно", — вказується у публікації музею.

До речі, передостанній слайд містить зображення написаної в 1881 році картини Котарбінського «Гондола» («Венеційська серенада»), варіант якої був викрадений росіянами з Херсонського художнього музею. Де зараз перебуває шедевр — невідомо.