Мандрівний Docudays UA завітав до Скадовська

6 лет назад 0

Всі фото Ілони Полесової

На Херсонщині триває Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

У п’ятницю, 9 грудня, фестиваль привів нас до самого Чорного моря у місто Скадовськ. На показ фільму Анастасії та Марії Старожицьких «Війна химер» до Скадовського районного будинка культури прийшли місцеві жителі, учасники АТО, а також члени громадської організації «Товариство воїнів-учасників, ветеранів АТО на Сході України м. Скадовськ».

Майже рік тому створити цю громадську організацію допомогла саме регіональна організаторка Мандрівного фестивалю та керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров’я» Олена Старюк.

На фото Олена Старюк регіональна організаторка Мандрівного фестивалю та керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров’я».

«Війну химер» учасники АТО дивилися не відводячи погляд від екрану і мужньо приховували сльози. Всі ніби перенеслися разом з героями стрічки до зони АТО.

«У фільми дуже добре показані відносини між парою. Ось ця дівчинка у кіно, вона думала її хлопець майже не змінився після війни, а все навпаки виявилося. Вони так і не змогли бути разом. Він знову на війну повернувся. У реальному житті так само і відбувається. Ти залишаєшся сам на сам зі своїми думками, зі своїми спогадами. Це дуже важко» — поділився глядач своїми враження після фільму.

Пізніше ввечері координаторці показу Олені Старюк зателефонували глядачі зі Скадовську з подякою за проведений показ та запрошенням на наступний рік. Хлопці не розійшлися після фільму і продовжили обговорення між собою. Вони ніби побачили зі сторони як поводять себе із сім’єю. Учасники АТО пообіцяли не просто змінити своє ставлення до родини, а й поговорити зі своїми знайомими,  які на показ фільму не пішли але мають такі ж проблеми.

А фестиваль продовжує свою подорож:

11 грудня 11.00 — Чаплинський культурно-мистецький центр, Херсонська обл., смт Чаплинка, вул Грушевського, 38.

13 грудня — 11.00 — Новотроїцький районний будинок культури, Херсонська обл., Новотроїцький р-н., смт. Новотроїцьке, вул. Леніна, буд. 90.

15 грудня 13.00 — Професійно-технічне училище №27, Херсонська область, Генічеський район, м. Генічеськ, вул. Ковпака, 36.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Громадський центр Нова генерація»
  • БО «Фонд милосердя і здоров’я»

Партнери Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Режисер.орг»
  • Онлайн газета «Вгору»
  • Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара
  • Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки
  • Бібліотека-філіал №3 Херсонської ЦБС
  • Кіноклуб «Кінолюбителі Херсону»
  • ХОЦ «Успішна жінка»
  • Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш»
  • Кінотеатр «Ювілейний», КП «Кіновідеопрокат» Херсонської обласної ради