Музей Революції Гідності у Києві побудують за проектом німецьких архітекторів (фото)

6 лет назад 0

Раніше в Україні визначили проект, за яким створять меморіал Революції Гідності, тоді перемогла львівська команда.

У четвер, 28 червня, в Міністерстві культури України Визначили архітектурний проект, за яким на алеї Героїв Небесної Сотні побудують Національний музей Революції Гідності. В конкурсі проектів майбутнього музею переміг проект німецьких архітекторів.

Нагадаємо, 20 лютого 2018 року в Україні визначили кращий проект меморіалу Революції гідності – тоді переміг проект львівських архітекторок. Тепер же визначали проект самого музею, який будуватиметься з урахуванням вигляду меморіальної частини.

За результатами засідання міжнародного повноважного та незалежного журі конкурсу в номінації «Музей Революції Гідності» першу премію здобув проект «Штурм пагорба» німецького архітектурного бюро «Kleihues Gesellschaft von Architekten mbH». Архітектори – професор Ян Кляйхус (Jan Kleihues) та Йоганнес Кресснер (Johannes Kressner). Ця компанія відома завдяки своїм успішним проектам у багатьох країнах. Зокрема, зараз за її розробкою споруджують Національний музей в Осло (Норвегія), повідомив сайт музею. 

«Проектувати Музей Революції Гідності взялися одинадцять архітектурних команд з України, Австрії, Німеччини, Іспанії та Франції. Переміг проект знаного берлінського бюро. Він переконав міжнародне журі у своїй відповідності конкурсному завданню, у значній функціональній та архітектурній цінності, модерновій елегантності та бережному ставленні до середовища, метафоричності й символізмі та спроможності витримати плин часу. Проект під назвою “Штурм пагорба” по-новому інтерпретує неокласицизм, інтегруючи події на Майдані в європейську історію, візуально формує новітній український акрополь та українську агору, утверджуючи демократичну спрямованість нації. Реалізація цього проектного задуму гармонійно доповнить меморіальний простір на алеї Героїв Небесної Сотні та створить середовище для активного втілення в життя мрій борців за незалежну й процвітаючу Україну», – сказав генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

У фіналі змагалися шість проектів. Їхні автори на умовах анонімності активно співпрацювали з організаторами конкурсу, зокрема відвідували Київ, оглядали місця подій, спілкувалися з родичами загиблих. Виставку всіх проектів-фіналістів пізніше відкриють у Будинку архітетора.

Після підведення підсумків конкурсу в номінації "Музей Революції Гідності" та громадського обговорення конкурсних пропозицій буде укладено договір із переможцем конкурсу й почнеться розроблення проектно-кошторисної документації щодо будівництва Музею Революції Гідності.