На Херсонщині понад 10 000 пам’яток історії та культури. У якому стані більшість з них зараз — невідомо — ОВА

2 недели назад 0

У якому стані наразі перебувають більшість пам'яток історії та культури Херсонщини — невідомо. На території області усього їх нараховується понад 10 000.

Про це на круглому столу "Херсон. Осмислення майбутнього", який відбувся у Херсоні 18 квітня, заявив заступник начальника обласної інспекції з охорони пам'яток історії та культури  Денис Сікоза .

За його словами не можна зараз і точно сказати скільки пам'яток зруйновані або пошкоджені на правобережній Херсонщині, бо через постійні обстріли російських військ дані постійно змінюються.

"В нас є точні дані, де ми об'їздили 130 пам'яток. Є дані, які нам потрапили з різних джерел, але ми ще не можемо туди дістатися, то вони ще не підтверджені.А взагалі на території Херсонської області у нас більш як 10 000 пам'яток. Тому до всіх ми ще не знаємо, коли дістанемося і коли там буде проведено обстеження", — сказав Сікоза.

Також він повідомив, що для того, щоб убезпечити знакові пам'ятки від обстрілів, їх закрили спеціальними пластинами. Скільки і де саме заступник начальника інспекції не назвав.

"В державі є всі механізми, щоб зберігати культурну спадщину, і ми сподіваємося, що вони діятимуть і в області. Що стосується Херсона, на жаль, ми ще не можемо розробляти проєкти реставрації кожної окремої будівлі, тому що кожного дня йдуть обстріли і ми не знаємо, в якій стадії руйнації буде та чи інша будівля. Зробити це зможемо, коли припиняться бойові дії на території міста", — сказав Сікоза.

​Раніше виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що внаслідок російської збройної агресії у Херсонській області з початку повномасштабного вторгнення постраждав 251 об'єкт культури: 46 з них — знищені повністю, 205 — пошкоджені.​