У Херсоні живе 90-річна художниця-самородок

4 года назад 0

Я говорю з картинами, бо вони живі. Так каже про свої унікальні творіння  90-річна художниця Олена Рибальченко з Херсона
Мистецтвознавці стверджують, Олена Павлівна – це унікальний самородок і порівнюють стиль її картин з роботами відомого грузинського художника Ніко Піросмані. У квартирі майстрині побували кореспонденти ПЕРШОГО РЕГІОНАЛЬНОГО.

У звичайній багатоповерхівці, що у мікрорайоні Таврійський Херсона, живе незвичайна талановита художниця Олена Рибальченко, яка пише унікальні картини.

У її доробку понад шестиста картин, які експонуються у музеях Києва, Херсона і на її малій батьківщині – Павлограді. Твори художниці знаходяться у приватних колекціях поціновувачів прекрасного. Але більшу частину картин Олена Рибальченко зберігає у маленькій однокімнатній квартирі, яку вона називає майстернею. Картини тут усюди. 


 
Пензлі і фарбу Олена Рибальченко взяла у руки, коли пішла на пенсію. До того працювала крановщицею на Харківському верстатобудівному заводі. Вона, як і грузинській художник Ніко Піросмані, – самоучка і є яскравою представницею примітивізму – наївного мистецтва. Епізоди для картин Олена Павлівна бере з життя, є тематичні біблійні сюжети та за мотивами творів українських письменників.
Олена Рибальченко : «Раніше я багато їздила Україною. І якщо мені щось сподобалося, то я одразу замальовувала у блокнот, який завжди в мене під рукою, решту – намагаюся запам’ятати, і вже вдома відтворюю на холсті. Але як малює Бог, жоден художник не намалює».



А пише Олена Рибальченко на всьому, що попаде під руку чи знайде на вулиці. Це може бути дощечка, клейонка, картонка чи тканина. Розмалювала майстриня навіть вхідні двері квартири.

Мистецтвознавець Олена Афанасьєва про унікальну херсонську художницю дізналася багато років тому від працівників таможні, коли оформляла документи для вивозу експозиції у Польщу. Тоді за 20-30 гривень люди купляли картини майстрині, щоб підтримати її фінансово, адже художниця живе сама і всю пенсію витрачає на фарби. Сьогодні Олена Рибальченко продає все рідше. І не тому, що попиту немає, а просто прикипіла до своїх картин – в них її душа і серце. І якщо доводиться щось продати, то пише собі копію на згадку.
Олена Афанасьева : «У роботи Олени Рибальченко я закохалася 15 років тому. Це те наївне мистецтво, яке неможливо підробити. Щирість – це остання валюта, яка ніколи не знеціниться і яку ніколи не підробити. Кажуть, що професійні художники пишуть майстерністю – ідею втілюють за допомогою чітко відточених навичок. Наївні художники – пишуть серцем і душею. Ми не вміємо і не малюємо, а художники-наївістів – не вміють, але малюють душею». 27 грудня 2019 року Олена Рибальченко відзначить свій 91-й день народження . Небайдужі херсонці вирішили подарувати майстрині свято і влаштувати її персональну експозицію у міській бібліотеці Лесі Українки, де представлять понад 20 кращих її робіт, а ще кинули клич в соцмережі, щоб зібрати художниці кошти на нові фарби і окуляри.
Олена Афанасьева : « Ви розумієте, що таке 90 і 91? Це вік, в якому кожен рік – це перемога. Ми захотіли зробити її виставку і таким чином відсвяткувати цю дату, щоб друзі та небайдужі херсонці змогли прийти і привітати майстриню. Тому чекаємо усіх 27 грудня 2019 року об 11-00  ».
Люди відгукнулися і вже зібрано кілька тисяч гривень. Але є ще час приєднатися до доброї справи й іншим. Цінувати художника треба за життя, Олена Рибальченко ще з нами.
Пожертву на ім’я Олени Рибальченко можна зробити, перерахувавши будь-яку суму на картку куратора її виставки Олени Афанасьєвої (картка Приватбанку: 5168742231669635), або відвідавши виставку, та придбавши унікальні наївні картини художниці.

Елеонора Гуськова