У Києві розпочинається 47-й кінофестиваль «Молодість»

6 лет назад 0

Головна особливість цього року — «Молодість» уперше відбуватиметься в теплу пору року, що дало змогу оновити як програми, так і локації фестивалю.

Так, церемонія відкриття уперше відбудеться просто неба — на Поштовій площі 27 травня, передає День. Фільмом відкриття стане «Обличчя/Мармиза» — нова робота полячки Малґожати Шумовської, відзначена Гран-прі журі Берлінського кінофестивалю.

Головний конкурс «Молодості» — повнометражний ігровий. Переможець отримує 10 000 доларів США і статуетку «Скіфський олень». Усього в змагання візьмуть участь 11 повнометражних дебютів: «Антена» (режисер — Арік Ротстейн, Ізраїль), «Опіка» Ксав’є Легран, Франція), «Я не відьма» (Рунґано Ніоні, Великобританія — Франція — Німеччина), «Страшна мати» (Ана Урушадзе — дочка відомого грузинського кінорежисера і номінанта на «Оскар» Зази Урушадзе, Грузія — Естонія), «Тиха ніч» (Пьотр Домалєвський, Польща), «Зимові брати» (Глінур Палмасон, Данія — Ісландія), «Ворони» (Єнс Ассур, Швеція), «Мандрівник» (Хаді Ґандур, Франція — Ліван), «Ретабло» (Альваро Дельґадо-Апарісіо, Перу — Німеччина — Норвегія), «Святий» (Андріус Блажевічюс, Литва — Польща), «Спадкоємиці» (Марсело Мартінессі, Парагвай — Німеччина — Уругвай — Бразилія — Норвегія — Франція). Наявність останнього фільму — це серйозний виклик для решті конкурсантів, адже «Спадкоємиці» стали справжнім відкриттям останнього Берлінале в лютому, здобувши там приз Альфреда Бауера за відкриття нових перспектив у кіномистецтві, «Срібного ведмедя» найкращій акторці (Ана Брун) та приз ФІПРЕСІ.

У конкурсі студентських фільмів — 15 робіт із Великобританії, США, Польщі, Швейцарії, Німеччини, Нідерландів, Греції, Південної Кореї, Австрії, Португалії, Бельгії, Росії, Іспанії, Норвегії, Венесуели; серед них — одна українська: шестихвилинна «Мить» (Юлія Тамтура). Конкурс короткометражок становлять 13 фільмів із 12 країн. Україну представляє Ярослав Коротков із півгодинною новелою «Камалока». В паралельному конкурсі ЛГБТ-кіна «Сонячний Зайчик» — вісім повних метрів, у Національному — 22 картини. Головний приз цього змагання — «Скіфський олень» і премія 50 000 грн.

Достатньо насиченими є позаконкурсні секції. Так, «Молодість» уперше представить програму італійського кіно Focus Italia. Зокрема гості фестивалю побачать «Фортунату» Серджіо Кастеллітто, відзначену призом найкращій акторці секції «Особливий погляд» Каннського фестивалю та Національною кінопремією Італії, та «Зачарований Неаполь» (Ферзан Озпетек) — лауреата 2 відзнак Національної кінопремії Італії. Після «Молодості» Focus Italia зможуть побачити мешканці Львова, Харкова й Одеси.

Також на Поштовій площі відбудеться спеціальний показ канадо-американської копродукції «Зелений туман» (режисери Евен Джонсон, Ґейлен Джонсон та канадський експериментатор Ґай Меддін) у живому музичному супроводі, створеному відомою українською композиторкою Аллою Загайкевич. Це сучасна адаптація класичного фільму Альфреда Гічкока «Запаморочення» (Vertigo, 1958). Прем’єра картини відбулася на Берлінале, а в Києві її особисто представить один із режисерів — Ґейлен Джонсон.

Серед інших позаконкурсних хітів — нова робота живого класика Такесі Кітано «Остання глава» (Японія, 2017), володар «Золотого ведмедя» останнього Берлінського фестивалю драма «[Не] торкайся» (Touch Me Not, Румунія — Німеччина — Чехія — Болгарія — Франція, режисерка Адіна Пітніліе особисто представить фільм), ще один учасник Берлінале — китайська анімація «Гарного дня» (Лю Цзян, Китай, 2017), бойовик «Шалений Макс: Дорога гніву» (Джордж Міллер, Австралія, США, 2015), відзначена в Роттердамі документальна стилізація «Земля просвітлених» (Пітер-Ян де Пю, Бельгія — Ірландія — Нідерланди — Німеччина — Афганістан), молодіжна мелодрама «Посиніти з розуму» (Ліза Брюльманн, Швейцарія), трилер «Пізня зміна» (Тобіас Вебер, Швейцарія — Великобританія, 2016).

Ще більша концентрація знаменитих авторів — у «Фестивалі фестивалів». «У Сирії» (Insyriated, Філіпп ван Лєу, Бельгія — Франція) — драма про війну в Сирії, відзначена призом глядацьких симпатій берлінського конкурсу «Панорама» в минулому році. 3-годинна «Фабрика нічого» (Педру Пінью, Португалія) — унікальна суміш мюзиклу і соціальної драми, нагороджена призом «Тижня критики» в Каннах 2017-го. Так само з минулорічних Канн — «Супутник Юпітера» одного з провідних угорських режисерів, лауреата численних призів Корнеля Мундруцо. Головні герої стрічки — доктор-скептик і 17-річний біженець із Сирії, який після тяжкого поранення набуває здатності до левітації. Чорна комедія «Пані Гайд» (Серж Бозон, Франція) з Ізабель Юппер у головній ролі являє собою іронічну версію «Дивної історії доктора Джекіла та містера Гайда». Так само комедією з ухилом у абсурд є учасниця минулорічного конкурсу Берлінале «Дика миша» (Йозеф Гадер, Австрія) — про музичного критика, охопленого жагою помсти за своє звільнення. Чорно-біла кінобіографія Ромі Шнайдер «3 дні в Кібероні» (Емілі Атеф, Німеччина — Австрія — Франція, 2018) призів у Берліні не здобула, але удостоєна Німецької кінопремії «Лола» в 7 номінаціях. Драма бельгійки Фін Трох «Дім» (2016) отримала нагороду за найкращу режисуру в секції «Горизонти» на 73-му фестивалі у Венеції.

Звісно, не обійдеться без «Скандинавської Панорами», а з нових проектів перспективно виглядає FORMA — добірка дебютних фільмів, позначених нестандартною режисерською стилістикою; серед них буде й українська робота «20/20 Безлюдна країна» (Корній Грицюк). Сюжет — достоту антиутопічний: канадський режисер приїхав у найбільшу європейську країну та побачив, що всі її жителі виїхали за кордон. Під час експедиції він знайшов кількох місцевих, що залишилися, і спробував зрозуміти, як це — жити в безлюдній країні.

Також серед позаконкурсних українських прем’єр варто звернути увагу на «Вівчарів» — 4 документальні фільми в 360-градусній віртуальній реальності від першого українця — володаря «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю (за найкращий короткометражний фільм «Подорожні», 2005) Ігоря Стрембіцького. Перед глядачем постане життя сучасних карпатських вівчарів на тлі захоплюючих краєвидів.

У ретроспективній програмі «Сторіччя» згадають видатного шведського режисера Інгмара Бергмана: на його честь покажуть «Осінню сонату», класичну стрічку з Інгрід Бергман у головній ролі, яка за цей фільм була номінована на премію «Оскар» і отримала «Золотий глобус» 1979 року.

Почесним гостем фестивалю стане німецький актор Юрґен Прохнов, який зіграв у «Дюні» Девіда Лінча та є зіркою голлівудських блокбастерів «Літак президента», «Суддя Дред» і «Код да Вінчі». На фестивалі покажуть його нову картину «Остання подорож Леандра» (Україна — Німеччина). Ця драма німецького режисера Ніка Бейкера Монтейса розповідає історію 92-річного Едуарда Леандера, який після смерті дружини відмовляється доживати свій вік у будинку престарілих. Натомість він разом із онукою Адель сідає на потяг і їде до України, де за часів Другої світової воював із СРСР як офіцер вермахту, а ще мав пристрасну любовну пригоду.

Уже втретє на «Молодість» завітає канадський режисер Дені Коте, лауреат кінофестивалів у Берліні та Локарно. Києві він представить свій новий фільм «Гладенька шкіра».

Окремий інтерес являє «Майстерня талантів» — серія лекцій та майстер-класів для фахівців української кіноіндустрії в Домі освіти та культури «Майстер-клас» із 28 травня по 2 червня 2018 року.

Головний майданчик фестивалю — кінотеатр «Київ». Також покази та інші заходи відбуватимуться в кінотеатрах «Україна» та «Сінема Сіті», в «Мистецькому Арсеналі» (показ стрічки Олександра Фразе-Фразенка «Пан Ніхто»). На Поштовій площі, окрім церемонії відкриття, відбуватимуться денні покази фільмів молодіжної конкурсної програми Molodist Teen Screen. Оцінювати стрічки буде міжнародне дитяче журі, до складу якого увійдуть діти-переселенці. В гості запрошено дітей із малозабезпечених сімей з усієї України. В другій половині дня на площі показуватимуть названі фестивальні кінохіти.

А на Трухановому острові в клубі «ЮБК» діятиме Molodist Midnight Cinema club. Кіносеанси супроводжуватимуть вечірки з велкам-дрінками та музикою від найкращих київських діджеїв. Показуватимуть експериментальні німецькі короткометражні стрічки, а також програму Forma.+

47-ма «Молодість» триватиме з 27 травня по 3 червня.