«У країні інформаційна війна»: Інститут пам’яті просить скасувати заборону копіювати документи

6 лет назад 0

Український інститут національної пам'яті просить Міністерство юстиції та Державну архівну службу скасувати заборону копіювати архівні документи.

Інститут нацпам'яті запевняє, що це обмежить громадян у пізнанні своєї історії, повідомляє Gazeta.ua з посиланням на прес-службу інституту.

27 червня Мін'юст змінив порядок користування документами фонду. В архівах заборонили копіювати власними технічними засобами матеріали великих форматів, більш як А4, і справи з товщиною корінця більше 4 см. До цього переліку ввійшли також берестяні грамоти, документи на пергаменті, рукописи, стародруки, документи зі згасаючими чи слабоконтрастними текстами, виконані аквареллю, гуашшю, олівцем, вугіллям, архівні фонди та колекції в повному обсязі.

"Такі обмеження перешкоджатимуть громадянам досліджувати історію своєї сім'ї або населеного пункту, заважають пізнанню українцями свого минулого. Відсутність знань про минуле використовує зараз російська пропаганда для поширення нових або утримання старих радянських міфів, які розколюють українське суспільство. В умовах інформаційної війни українська держава повинна докладати серйозних зусиль для популяризації нашої історії. Та прийняті зміни перешкоджають реалізацію цих вкрай важливих завдань, тому вони мають бути скасовані", — говорить керівник інституту  Володимир В'ятрович.