Затоплення та обстріли. В якому стані історичні та археологічні пам’ятки на Херсонщині

9 месяцев назад 0

Існування історичних ландшафтів і пам’яток археології в прибережних районах Дніпра на Херсонщині  під загрозою, говорить головний спеціаліст сектору моніторингу ситуації щодо окупованих територій Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Сергій Нємцев. В якому стані ці об’єкти після підтоплення через підрив російськими  військовими Каховської ГЕС  та наскільки зруйновані вони обстрілами дізналось Суспільне. Українсько-польська археологічна експедиція на Кам'янській Січі, вересень 2021 року Фото: Суспільне Херсон
За словами головного спеціаліста сектору моніторингу ситуації щодо окупованих територій Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики  Сергія Нємцева після підриву російськими військовими Каховської ГЕС, пам'ятки на низькому лівому березі Дніпра, пошкоджені більше ніж на правому.

"Це стосується пам’яток, власне, в самій Новій Каховці — це історичний центр, який є пам’ятками містобудування місцевого значення, це серія археологічних пам’яток в районі Козачих Лагерів, села Кринки, власне кажучи – Олешківська Січ, Великий Потьомкінський острів, на якому знаходиться городище – Олешшя – середньовічне літописне місто",  — говорить Нємцев.Херсон. Забиті фанерою вікна в пошкодженій російськими обстрілами будівлі-пам'ятці архітектури, 9 лютого 2023р. Фото: Суспільне Херсон
Історичні пам’ятки на високому правому березі Дніпра опинилися в зоні ризику через процеси берегової ерозії після відходу води, каже головний спеціаліст Департаменту культурної спадщини Нємцев.

"Це всі наші пам’ятки археології там починаючи від городища Львового і закінчуючи там Станіславським городищем, бо їм загрожує от така ерозія. Була б небезпека, якби вода пішла старим річищем Дніпра — від Рибальчого туди в сторону Іванівки, там могла постраждати Долина курганів, але знову ж таки, не було якоїсь надзвичайної катастрофи – так, підтоплено, неприємно, але це не загрожує факту їх існування",  — говорить Сергій Нємцев. Херсон, пошкоджені обстрілами РФ вікна у будівлі — пам'ятки архітектури, 9 лютого 2023 р. Фото: Суспільне Херсон
Ще одна загроза для історичних пам’яток Херсонщини — обстріли, говорить експерт Кримського інституту стратегічних досліджень, провідний науковий співробітник Інституту археології НАН України  Олександр Симоненко.

"Кам'янська Січ у верхньому б'єфі, вона вище греблі, стоїть на материковій скелі. Її просто побили москалі-орки, побили її снарядами, ракетами. Бо село Республіканець, де розташована Кам'янська Січ, воно, як і інші села, постійно під вогнем",  — каже Симоненко. Херсонщина, Нацпарк "Кам'янська січ", чоловік іде повз розбитої техніки, січень 2023 р. Фото надав Іван Мойсеєнко
Вибухами розбита база археологів у селі Червоний Маяк під Бериславом. Там із 2011 року науковці проводили розкопки пізньоскіфського могильника.

"Могильник дуже великий — 60 гектарів, може, й більше. А розкопана, може, десята частина, не більше. І там, як правило, було від чотирьох до шести-семи могил, підземних склепів таких. У кожному склепі було по кілька скелетів, по кілька поховань, бо це були сімейні такі склепи. Вони б'ють по селу, а все, що не долітає до села, попадає нам на могильник. Нам казали, люди там були, ще на городі на нашому стирчать від "Градів" ці ракети, які не розірвалися. І, може, там уже і поховання постраждали. Я боюся, що ми зараз приїдемо і будемо ходити по могильнику і збирати речі оці, які викинуло",  — говорить Симоненко. Херсонщина. Російський бліндаж на території Кам'янської січі, 29 березня 2023 року Фото: Іван Мойсієнко/Facebook
На деокупованій частині Херсонщини робота археологів поки неможлива — територія замінована та під постійними обстрілами. Досліджувати дно Каховського водосховища заважає шар мулу, який сягає трьох метрів. Зараз науковці спостерігають за ситуацією за допомоги супутникових знімків і планують моніторингові експедиції, розповів Олександр Симоненко.

Будинок перуанських купців, будівля італійського віцеконсула Анатра та будинок Сербінова — ці будівлі далеко не повний перелік пошкоджених історичних пам’яток Херсона, адже російські обстріли не припиняються. Аби після війни відновити втрачені цінності, реставраційні технології доведеться запозичувати за кордоном.
 
Також через підрив російськими військовими Каховської ГЕС були затоплені 102 пам'ятки культури на лівобережжі Херсонщини, ще 16 – на правому березі. Серед них: Кам’яні вишиванки Нової Каховки, будинок Поліни Райко в Олешках, Тягинське городище.

З дна Каховського водосховища внаслідок підриву військами РФ Каховської греблі піднявся острів Тавань, затоплений при її будівництві. Власне, це два острови, розташовані між нинішніми Бериславом та Новою Каховкою, кажуть історики. Ними за часів Золотої Орди проходила одна з найважливіших переправ через Дніпро – Таванська. Це була дорога до Криму.

Через підрив росіянами Каховської ГЕС під загрозою опинилися цінні археологічні артефакти. Херсонська ОВА закликає громадян повідомляти про знахідки в музеї.