80 гривень за пачку: у Херсоні зненацька дорожчає сіль

2 года назад 0

Тільки-но в новинах промайнуло про зупинку підприємства "Артемсіль", як Україну накрив ажіотаж. "Фсьо пропало, солі не буде!". У різних куточках країни люди масово кинулися скуповувати сипуче добро. Цим скористалися спекулянти. Де сіль вже притримали, у вичікуванні максимально вигідної ціни, а де за неї просять вдвічі, а то і втричі дорожче, ніж позавчора. Так, на Дніпровському ринку Херсона сьогодні звична півторакілограмова пачка стала прямо коштовною. Помічено точки, де за таку просили 80 гривень… У решти продавців все ж на таке совісті забракло, і на цінниках було 50-55 гривень. Дехто з покупців швидко зорієнтувався і покрокував туди, де продають "екстру" — сіль мілкого помелу. От вона значно  доступніша — 35 гривень за кілограм. Але очікується, що й "екстра" подорожчає. Продавці зізнаються:
-Та ну що ви, ясно ж, що сіль у Херсоні за ніч не закінчилася, чого-чого, а її на складах валом. Просто сказали — буде дефіцит, от і підняли ціну, самі розумієте, ніхто не знає, що буде завтра…

Як вже повідомляв NewDay ua, найбільший солепромисел у Європі — ДП "Артемсіль" зупинив роботу через бойові дії. Знищено адмінбудівлю підприємства, колектив практично виїхав на підконтрольну Україні територію. Вивезти готову продукцію із Соледара не можуть, адже там постійні обстріли. Минулоріч "Артемсіль" видобуло, переробило та відвантажило майже 2 мільйони тонн солі. Значна кількість товару йшла на експорт. В Україні є ще один солепромисел —  "Дрогобицький солевиварювальний завод", але його виробничі потужності не зможуть покрити навіть потреби Львівщини. Тож якщо об'єктивно, то перспективи дефіциту солі в країні є. Але натепер ще залишаються великі запаси. Лупити ціни до небес, ще й під час війни, якось і безсовісно.