80 мільйонів гривень — попередня сума збитків пошкоджених обстрілами РФ шкіл та садків у Херсоні

1 год назад 0

У Херсоні до повномасштабного вторгнення РФ працювали 59 шкіл і 75 дитсадків. Їх відвідували 34 тисячі школярів і 12 тисяч дітей дошкільного віку. Російські війська щодня і щоночі обстрілюють місто. Влучають в будинки, об'єкти критичної інфраструктури, медичні та освітні заклади. Яких пошкоджень та збитків зазнала громада, з'ясовувало  .

Херсонка Ірина Радецька працює в одній з гімназії у середмісті Херсона заступницею директора. Жінка говорить, їх заклад під обстріл російських військових потрапив 19 грудня.Тоді вона разом із колегою були на роботі і ледь встигли добігти до бомбосховища.

"Ми хотіли вибігти з кабінету, щоб врятуватися у бомбосховищі. Але не встигли туди навіть добігти десь 15 метрів, тому що із закутка з-за віконця відразу почули сильний вибух і побачили землю, яка підлетіла до вікна" , — розповіла заступниця директора гімназії. Херсон, пошкоджений обстрілами РФ клас географії у гімназії №6, 6 лютого 2023р. Фото: Суспільне Херсон
До повномасштабного вторгнення в гімназії навчалися 997 дітей. Зараз у школі проломлений дах та вибиті вікна.

Як розповіла заступниця директора з навчально-виховної роботи Ірина Радецька, пошкоджений кабінет географії.

"Цей клас був затишний, світлий, за яким завжди дбали. Багато було вкладено в цю будівлю. І тепер ми бачимо, що декілька хвилин і кабінету немає",  — каже Ірина Радецька. Херсон, пошкоджений обстрілами РФ майданчик дитячого садка №35, 6 лютого 2023р. Фото: Суспільне Херсон
Третього лютого російські снаряди поцілили у майданчик перед входом одного з дитячих садків у Херсоні. У садку вибиті 23 вікна і троє балконних дверей. Доступ на територію обмежений — там ще не працювали вибухотехніки.

Помічниця вихователя однієї з груп садочка Ніна Цоброва розповіла, що директорка закладу Олена Карманова була колаборанткою. Як тільки звільнили Херсон, працівники подали заявку про перевірку на замінування.
 
За даними міськради, на сьогодні зі 151 закладу освіти Херсонської міської територіальної громади, через обстріли російської армії пошкоджені 81, з них — 24 дитсадки.

За словами начальниці управління освіти Херсонської міської ради Наталі Журженко, зараз робити ремонти у закладах неможливо, тому що обстріли щодня і протягом ночі. Це становить небезпеку для людей, які можуть ремонтувати заклади. Тому зараз намагаються тимчасово усунути ушкодження тимчасово.

За попередніми підрахунками сума збитків за пошкодження освітніх закладів складає близько 80 мільйонів гривень, ця сума не остаточна, бо обстріли не припиняються.

Що відомо

  • Російські війська протягом доби, 5 лютого, з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків 37 разів обстріляли Херсонщину. Херсон обстріляли сім разів. В місті пошкоджений освітній заклад та житлові будинки. Чотири людини поранені.
  • 24 січня у Херсоні російська армія обстріляла пологовий будинок, школу та поліклініку. У будівлі школі та поліклініки вибиті вікна і двері.
  • 13 січня російська армія обстріляла Милівську громаду Бериславського району. Влучила в школу, виникла пожежа на площі 84 метри квадратних.