Бензин може подорожчати до 65 грн за літр, — прогноз експерта

7 месяцев назад 0

В Україні до кінця року бензин може подорожчати до 65 гривень за літр, але за певних умов. Такий прогноз зробив голова мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін.

За його словами, в Україні ціни на бензин досягнуть позначки 65 грн за літр у тому випадку, якщо збережуться існуючі зараз ціни на нафту на світових ринках, а курс долара в нашій країні досягне 45 гривень за один долар. Якщо гривня знеціниться більше, тоді бензин і дизельне паливо подорожчають ще більше.

Нагадаємо, на початку жовтня 2023 року Нацбанк України запровадив плаваючий курс гривні. Щоправда, це регульований плаваючий курс. НБУ контролюватиме його і не допускатиме надто великих коливань.

Раніше Дмитро Леушкін попередив водіїв, що навесні 2024 року бензин в Україні може подорожчати до 70 і навіть до 80 гривень за літр, якщо ціни на нафту на світових ринках перевищать 100 доларів за барель. За його словами, Кабмін може перешкодити такому підвищенню цін на бензин і дизельне паливо, вживши низку відповідних заходів.

Тим часом, 4 жовтня 2023 року ціна нафти Brent з постачанням у листопаді опустилася нижче за $87 за барель — вперше з вересня. Леушкін не виключає, що якщо нафта зупиниться на позначці 85 доларів за барель, а курс гривні на міжбанківському ринку в Україні щодня опускатиметься на дві копійки, то до кінця жовтня може початися зниження цін на пальне зі швидкістю 50 коп — 1 грн літр на тиждень.

Бензин А-95 на українських АЗС зараз у середньому коштує 55,27 грн за один літр, дизельне паливо – 55,31 грн за літр, а автогаз – 25,77 грн за літр. На Хмельниччині найдешевший бензин А-95 – у середньому 54,43 гривні за один літр. Дизельне паливо найдешевше теж у Хмельницькій області – у середньому 54,71 гривень за літр. Автогаз найдешевше коштує у Вінницькій області – у середньому 25,50 грн за один літр. Але, нагадаємо, це середні ціни в регіонах.