Бронювання за гроші в Україні: стали відомі деталі “податку на боягузтво“

1 месяц назад 0

В Україні обговорюють можливість запровадження бронювання за гроші. У законопроєкті №10449, який розглядають у Верховній Раді, зазначено, що можна дозволити відстрочку від служби чоловікам з високими зарплатами. Економіст Борис Кушнірук проаналізував ситуацію та розкрив деталі "податку на боягузтво".

Голова експертної ради Українського аналітичного центру критично сприйняв можливість офіційно "відкупитися" від мобілізації. Він вважає, що це суперечить конституційним обов'язкам громадян. Борис Кушнірук презентував своє бачення.

За словами експерта, зараз таке бронювання "виглядає незграбно" і тому викликає невдоволення. Він наголосив, що Україні потрібно вижити як державі – не лише на фронті, а й в економічному плані. Кушнірук вважає, що потрібен інший підхід:

"Має бути система, яка передбачала б, що у вас якась кількість людей працює, сплачуються податки, є споживання, відповідно економіка має функціонувати".
За словами аналітика, немає чітких критеріїв відбору чоловіків у ЗСУ, тому насамперед слід керуватися логікою. Причому треба враховувати обов'язки як найманих працівників, а й власника. За совами Бориса Кушнірука, суми, які бізнес сплачуватиме державі у вигляді податків, треба підвищити.

"Це не повинно стосуватися — хто показав велику зарплату, той не йде служити — це неправильний підхід. Підхід повинен полягати в тому, що ця історія не повинна бути прив'язана до сплачених податків, вона має бути прив'язана: по-перше, у тебе є певна компанія, яка створює додану вартість, значні податкові надходження, по-друге – має бути встановлено, що людина, якщо підлягає броні, за неї має бути сплачено разову суму – кілька сотень тисяч гривень, а потім щомісяця окремо, крім податків, ще десятки тисяч гривень за цю броню" , — цитує спеціаліста "Еспресо".