«Будівництво століття»: херсонський шляхопровід обійдеться в 1 мільярд 700 мільйонів гривень

3 года назад 0

Херсонська обласна рада зробить аудит багатостраждального будівництва шляхопроводу на пр. Сенявіна – вул. Залаегерсег у Херсоні. Під час II сесії нового скликання депутати проголосували за створення тимчасової комісії з вивчення ситуації з «великим будівництвом».

Дане рішення зумовлене новим кошторисом об’єкту. Шляхопровід стає «золотим». Так, за новими підрахунками Херсонської ОДА, на балансі якої перебуває будівництво, довгоочікувана транспортна розв’язка обійдеться обійдеться бюджету майже в 1 мільярд 700 тисяч гривень.

-На 2014 рік його вартість була 160 мільйонів гривень, про це офіційно оголошував голова ОДА, який на той час працював. Після цього відбувалися трансформації вартості мостопереходу. І на сьогоднішній день ми маємо розпорядження голови обласної державної адміністрації, де він затвердив його вартість понад 1 мільярд 700 мільйонів гривень… Мостоперехід не міг подорожчати в 10 разів, якщо житло, яке будується, подорожчало всього-навсього на 25%…, — зазначив депутат обласної ради Юрій Одарченко.

Також, за словами обранця, під час будівництва шляхопроводу безслідно зникли понад 200 мільйонів гривень. Даний факт вже понад 2 роки розслідують правоохоронці. Одарченко впевнений, що тимчасова комісія при обласній раді не допустить нових подібних інцидентів. Також її метою є зекономити бюджетні кошти під час масштабного будівництва.

А от в обласній державній адміністрації створенням комісії здивовані. Кажуть, що такий тимчасовий орган вже утворювали три роки поспіль. І наразі в області працює комісія з контролю будівництва шляхопроводу, куди увійшли представники ГУНП, СБУ, прокуратури. Новий кошторис об’єкту в ХОДА пояснюють зміною технології будівництва. Це, мовляв, знадобилося через виникнення проблеми з грунтовими водами на місці робіт.

-Є спеціальні інститути сертифіковані, які дали свої пропозиції, дали розрахунки, поставили свій підпис, пройшли державну експертизу. І на основі цієї експертизи це рішення виносилося. Також було додатково проведено геодезію, яка не проводилася в 2012 році, де було виявлено, що на 12-13 метрі є дуже нестійкі грунти. Можете приїхати на будівельний майданчик, де зараз проходить буріння, подивитися, які там нестійкі грунти. Тому було змінено технологію будівництва і було змінено довжину паль. Тобто, раніше палі були 14 метрів, а зараз 25 метрів, — зазначив т. в.о. голови Херсонської ОДА Сергій Козир.

За створення тимчасової комісії облради, яка вивчатиме доцільність витрачання коштів під час «великого будівництва» проголосувало 25 депутатів.

Марина САВЧЕНКО

Фото автора.