Експеримент за рекомендаціями херсонських учених

2 месяца назад 0

На полях Одещини з’являються сходи нової для сусідньої області сільськогосподарської культури — бавовник. Мова поки що про п’ять експериментальних сортів «білого золота», насіння якого надали фахівцям Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) їхні колеги з Німеччини, США та Туреччини.

«Всі ці випробування проходять за нашими рекомендаціями, — повідомила кореспондентові «Нового дня» директор Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, академік, доктор сільськогосподарських наук Раїса Вожегова. — Ми також посіяли наші вітчизняні сорти. Ці сорти протягом не одного десятиліття створювалися на Херсонщині науковцями Інституту зрошуваного землеробства НААН. На жаль, вітчизняне насіння бавовника урожаю 2021 року (із відомої причини), і його мало. А для широкого випробування цінної культури потрібна значна кількість насіння. Тому до експерименту долучили і насіння іноземних сортів бавовника. Сподіваємося, що і нинішній експеримент стане ще однією сходинкою до промислового вирощування культури у сприятливих для неї умовах — глобального потепління».

Бажання вирощувати експериментальний бавовник висловили на Одещині близько десятка сільгосппідприємств. Аграрії вирішили на практиці визначитися, чи вигідно вирощувати «біле золото» у степовій зоні.

Тим часом, українські селекціонери, які досі проводили численні експерименти із бавовником на Херсонщині, стверджують: вигідно! Саме на Півдні України максимально сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування перспективної культури.

За результатами дослідів фахівців Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН урожайність бавовника на богарі становить 1,8 тонни з гектара, на зрошенні — 2,7 тонни. Для нашої держави бавовник важливий передовсім тому, що він є стратегічною сировиною не лише для текстильної, а й для оборонної промисловості, зокрема — для виробництва пороху.

Василь ПІДДУБНЯК,