Експерт розповів, як фермерам консолідувати землі

2 года назад 0

Щоб не втратити наявний земельний банк, фермери вже сьогодні можуть використовувати основні інструменти консолідації землі. Про це розповів Андрій Дем’янович, засновник сервісу автоматизованого моніторингу земельного банку «Feodal.Online» у матеріалі «У разі конфлікту з рантьє фермер ризикує одразу сотнею земельних ділянок» на Kurkul.com.

«Першим інструментом має стати сам аудит. Кожному фермеру потрібне розуміння, наскільки конкуренти залізли на його територію чи він заліз на їхню і які існують можливості для розвитку земельного банку», — розповів експерт.

За словами Андрія Дем’яновича, консолідацію можна починати з аудиту і далі продовжувати набором вільних земельних ділянок та оформленням спадщини, якщо вона присутня. Або ж обрати варіант утримання громадою земельних ділянок з управлінням спадщиною.

«І третій найефективніший інструмент — це обміни з конкурентами. Їх варто формалізувати у меморандумах. Підписаний з обох сторін меморандум не несе прямих юридичних зобов’язань. Але у разі конфлікту й збору врожаю якоюсь із нечистих на руку сторін він може бути важливим аргументом», — підсумував експерт.

  • Фермери за тиждень продали понад 2 тисячі паїв
  • Стало відомо, як загроза вторгнення Росії вплине на земельний ринок
  • В Україні 25 тисяч фермерів мають намір викупити землю, але не можуть — Томич
  • Самозахоплення землі каратимуть штрафами