Херсонцям запропонували просвітні мультфільми для дорослих (відео)

6 лет назад 0

Вчитися контролювати бюджетні витрати не пізно ніколи. А простіше це зробити завядки анімації від  Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).

За три роки дії закону про децентралізацію в Україні з’явилось 665 об’єднаних територіальних громад. І це, як свідчит європейськапракика перебігу адміністративно-територіальних реформ — рекордний показник. Утім ми, люди "п'ятирічок" знаємо, що темпи — не гарантія якості. Тож контроль витрат місцевих бюджетів, які у 2018 р. перевищать 500 млрд грн, — завдан номе оин для олодих ОТГ. Серія відеороликів “Контролюй бюджет власними руками” від ІСЕД може допомоти розібратися.

Як і чим наповнюється бюджет — розповідає перший ролик, який запевняє: з кожної гривні 70 коп. лишається на міцях:

 

Знання, як витратити ці гроші і за що платить громада, за що район, за що область, за що — держава, подані у другому ролику разом з відповідями на питання: за чий кошт відремонтувати дорогу чи освітення?

Як дізнатися, хто і на що витратив? Чи справді наші гроші пішли на меблі для школи чи на нову дорогу? Третій ролик розповідає про це та про інформаційні звернння, які має прв пиати кожен:

Чи можемо ми вплнути, щоб бюджетні кошти икористлине на абстрктні цінності,  на кон6кретні справи? Проце у наступному ролику, разом із інформацією, як взяти участь у формуванні бюджету:
Як вкладатпи у розвиток бюджету та не просто проїдати зароблені громадою кошти, а примножувати їх? Про це — у пятому ролику серії:

Для чого ці мультфільми для дорослих? — спитаєте ви. Автори проекту пояснюють це просто і переконливо — для просвіти:

«На місцевому рівні залишається більша частина податку на доходи фізичних осіб та частина акцизів. Також у розпоряджені місцевої громади гроші з податку за нарухомість, туристичний збір, адміністративні послуги, доходи від оренди комунального майна та плата за користування деякими природними ресурсами, — уточнює керівник економічних програм ІСЕД Ярослав Жаліло. — Очевидно, що зростання обсягів бюджетних коштів на місцях має стати поштовхом і для більш відповідального ставлення громадян до контролю формування та виконання місцевих бюджетів».

А керівник проекту «Контролюй бюджет власними руками» Марина Дадінова вважає:

“Громадяни мають низьку обізнаність щодо бюджетного процесу та часто не розуміють, які місцеві проблеми розв’язує місцева влада, а з якими питаннями та вимогами звертатись до центральної. Також немає усвідомлення, що бюджетні кошти — це їхні гроші, адже з кожної гривні в бюджеті 70 копійок складають гроші платників податків”.  Ці ролики допоможуть громадянам бути більш ефективними у своїх діях. Наприклад, коли люди дізнаються, що підручники до місцевої школи купує міська рада, то саме до неї будуть апелювати для вирішення цієї проблеми, а не збиратимуть десять тисяч підписів під петицією до Кабінету Міністрів, щоб уряд розібрався з проблемою місцевого рівня».

Більше роликів — тут: https://www.youtube.com/channel/UC1zghxXc6RcZ1O0yeCnaq6g/videos?disable_polymer=1 

Довідка:

Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) – неурядовий аналітичний центр, засновании? групою незалежних експертів з метою аналізу та вироблення кращоі? державноі? політики. Інститут аналізує та удосконалює державну політику в ключових сферах суспільно-економічного розвитку, починаючи від висування ідеі?, і?і? формулювання, концептуалізаціі? аж до впровадження конкретних рішень. Більше інформації — на сайті www.iser.org.ua

Проект «Контролюй бюджет власними руками» реалізується Інститутом суспільно-економічних досліджень в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.