Курс долара перевищить 50 гривень: коли очікувати заявленої вартості валюти

2 недели назад 0

В Україні очікується подальша девальвація національної валюти — курс долара зростатиме. Аналітики прогнозують зростання вартості американської валюти понад 50 гривень. При цьому зниження вартості гривні буде поступовим, оскільки Нацбанк стежитиме за стабільністю валютного ринку.

Такий прогноз стану валютного ринку в Україні оприлюднив Міжнародний валютний фонд. МВФ склав прогноз курсу валют в Україні на найближчі п'ять років. Зокрема, йдеться про курс долара щодо національної української валюти.

Гривня буде поступово девальвувати. Уже в поточному році курс національної валюти опуститься до 41 гривні за долар. Про це, зокрема, йдеться в доповіді МВФ World Economic Outlook за квітень поточного року.

Згідно з прогнозом вартість долара перетне 50-гривневу планку у 2027 році. Далі вже до 2029, він зросте ще майже на 4 гривні.

Протягом найближчих п'яти років курс долара в Україні змінюватиметься наступним чином:

  • у 2024 році — 41 грн за долар;
  • у 2025 році — 45,8 грн за долар;
  • у 2026 році — 48,6 грн за долар;
  • у 2027 році — 50,4 грн за долар;
  • у 2028 році — 52,1 грн за долар;
  • у 2029 році — 54,1 грн за долар.

Водночас голова НБУ Андрій Пишний зазначає, що коливання вартості курсу долара відбуватимуться і нинішнього року. Коливання курсів валют відбуваються під впливом багатьох чинників, включаючи навіть сезонний. Крім того, в Україні зараз ринок валют гостро реагує на події на фронті.

Однак НБУ триматиме руку на пульсі і згладжуватиме результати коливань, не даючи долару вирватися з наміченого коридору. Таким чином працюватиме режим керованої гнучкості, встановлений НБУ.

"НБУ буде присутній на валютному ринку і згладжуватиме надмірні та небезпечні коливання. Люди отримали право вибору: купувати долар, який може як зрости, так і впасти, або залишати заощадження в гривневих активах, які дають значний дохід" , — вкотре прорекламував Пишний вигоду гривневих вкладів.