Маючи землю без договорів оренди ви ризикуєте, що хтось збиратиме вашу кукурудзу

2 недели назад 0

Земельні ділянки без договорів є в кожному полі. Якщо вони у вашому полі — це ризик, якщо вони у полі вашого конкурента — це можливості. Про це розповів СЕО автоматизованих систем, та засновник компанії Feodal Андрій Дем'янович у спецпроєкті «Рости швидко, чи повільно вмирай — боротьба за землю не повинна зупинятись» на Kurkul.com.

«Перше що треба зрозуміти — у вас є всі ділянки без договору оренди на карті, якщо ви користуєтесь системою Feodal, то всіх власників ви можете отримати в списки Excel разом з кадастровими номерами і повною інформацією з реєстрів. Друге, що треба зрозуміти, що великий пул власників таких земельних ділянок — мертві. Ваша задача піти до старости або до своїх «агентів» та відокремити з цього списку живих і мертвих. З ділянками мертвих власників треба йти до територіальної громади та укладати договори управління спадщиною, а з живими — домовлятись», — пояснив Андрій Дем'янович.

Експерт вважає, що земельні ділянки з найбільшим ризиком — це ті, які знаходяться в межах ваших масивів, але без договорів оренди.

«Із ділянками, які не обкладені хоча б договорами на управління спадщиною, складна історія тому, що вони можуть раптом перейти в оренду до одноосібника або одноосібник знайде спадкоємця ділянки, і допоможе переоформити спадщину. Володіння інформацією захистить вас від випадків коли хтось дискує ваш урожай», — наголосив Андрій Дем'янович.

Експерт переконаний, що якщо все ж таки пішов відтік таких ділянок і вони стали активними, то ви просто ризикуєте, що хтось збиратиме вашу кукурудзу і ви нічого не зробите. Тому, він вважає, дуже важливо контролювати ризики неукладених договорів оренди, розуміти всіх, знати точно, хто з них хто.

«Наступний вектор — це моніторити закінчення договорів оренди у ваших конкурентів. Знову ж таки, якщо у вас є автоматизована система ви в один клік можете вивантажити в списки всі ділянки будь-якого конкурента в колишній сільській раді (КОАТУУ), з закінченням договорів оренди в найближчі два роки — і рушати, пропонувати бонуси, або будь-які кращі умови за підписання договору з вами», — порадив засновник компанії Feodal.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.