На Херсонщині колос дав команду

5 лет назад 0

Оговтавшись від недавніх дощів, таврійський степ вчасно видав механізаторам наряд на найважливіший хліборобський екзамен.

Про зливи і вітровії подекуди нагадують полеглі і покручені стебла ранніх зернових і ріпаку. Слава Богу, як кажуть: на цей раз обійшлося без суттєвих невиробничих втрат. Тепер від природи вимагається одного — погоди. А збирати є що. Як-от у одному з найкращих агропідприємств українського Півдня — ДП ДГ «Асканійське» Інституту зрошуваного землеробства НААН, жнива в якому розпочалися минулого вівторка.

— Жнивне поле у нас за загальною площею практично таке ж, як і в попередні роки — 3,5 тисячі гектарів, — говорить директор знаменитого дослідного господарства, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Найдьонов. — Із цієї площі 2,5 тисячі — це озима пшениця плюс ще 400 гектарів — ячмінь, решта — технічні культури (озимий ріпак).

— Пам'ятаєте, Ви торік зауважували, що все залежить від зими…

— Перезимівля посівів була непростою. Спасибі весні — трохи підправила ситуацію. Але наприкінці травня і на початку літа на хлібному полі обстановка знову ускладнилася. Якщо по всій області, вважай, пройшли дощі, сума опадів становила 40—60 міліметрів, у нас десь не більше 7 міліметрів. Не дощ, а сльози! Реальна картина на богарі тривожила — озимина буквально підгорала на очах. Кращий хліба на зрошенні, але їх у нас всього 1000 гектарів. Тому головне для нас зараз — буквально все, як-то кажуть, до колоска і зернини.

До жнив у «Асканійському», як завжди, підготувалися заздалегідь. Хлібні масиви скрізь обкосили, оборали і задискували, а де необхідно — розбили на окремі ділянки.

— Збирати будемо в основному власною технікою. У нас є 6 своїх високопродуктивних комбайнів, ще 4 — зі сторони. Провести жнива плануємо у найбільш оптимальні строки — за 10—12 робочих днів, якщо, звичайно, у цей напружений графік не втрутиться погода. Навантаження на комбайн за нашими розрахунками складе 25—30 гектарів.

— Види на врожай, бачимо, не гірші, ніж торік…

— Вже можна казати, що не гірші, — зауважує Віктор Найдьонов.

— А якщо «оцифрувати» ці види?

— Торік кожен гектар колосових дав нам по 55 центнерів зерна. Як буде в цьому році? Це не тільки від людей чи техніки залежить. Зрештою, не той урожай, що в полі…

До невідкладних післяжнивних робіт у «Асканійському» готова вся грунтообробна техніка. Вона піде зразу ж за комбайнами — загінка в загінку! На старті — два потужні трактори «Джон-Дір» і один «Кейс», які без проблем до наступного врожаю готуватимуть щодня по 200 гектарів поля.

— Солому будете залишати у полі?

— Не всю, — говорить директор «Асканійського», палкий прихильник органічного землеробства. — Збирати будемо її лише на тих полях, які близько до тваринницьких ферм. До речі, під наступний урожай ми вносимо до 40 тисяч тонн органічних добрив — як правило, під кукурудзу і соняшник, тобто ті культури, які виносять азот з ґрунту.

Із вдалим почином і врожайними жнивами, тавричани!

Анатолій ЖУПИНА, Василь ПІДДУБНЯК.
"Новий День"

Фото авторів.

На фото: Віктор Найдьонов не приховує задоволення від нинішнього врожаю і молить Бога, аби «притримав» дощі до іншої пори.