На окупованій Сірогозщині окупанти вводять оплату за електроенергію: коли чекати на нововведення

8 месяцев назад 0

Вже з 1 жовтня жителі тимчасово окупованої Нижньосірогозької громади змушені будуть сплачувати за спожиту електроенергію фейковій компанії ТОВ “Энергосбыт Херсон”, підконтрольній російському держконцерну “Росатом”.

Хто повідомляє:  інформацію про реєстрацію фейкових енергокомпаній розміщено на сайті російського  (ЕГРЮЛ). Також про нові умови споживання електроенергії інформує в своєму Telegram-каналі окупаційний «Колл-центр ГУП “” та проросійський Telegram-канал, який діяльність “Администрации Нижнесерогозского района”.

У чому суть?

На захоплених територіях Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей росіяни передали контроль над постачанням електроенергії новоствореним компаніям, засновниками яких є акціонерне товариство “Атомэнергосбыт” — підрозділ російського державного концерну “Росатом”, що об’єднує підприємства атомної галузі.

В липні 2023 року в ЕГРЮЛ з’явилася інформація про реєстрацію ТОВ “Энергосбыт Запорожье” (ІПН 9725129181), “Энергосбыт Херсон” (ІПН 9725129343), “Энергосбыт Луганск” (ІПН 9725129223) “Энергосбыт Донецк” (ІПН 9725129199), основним видом діяльності яких вказана торгівля електроенергією.

Скріншот з окупаційного Telegram-каналу

Керівник у всіх новостворених підприємств теж один — Петро Петрович Конюшенко (ІПН 490100235526), який керує АТ “Атомэнергосбыт”.

Україна запровадила санкції до російської Державної корпорації з атомної енергії “Росатом” 5 лютого 2023 року. Проте цієї держкорпорації і досі немає в санкційних списках Євросоюзу.

Стосовно ТОВ “Энергосбыт Херсон”, за інформацією росЗМІ, компанія стала “правонаступницею” окупаційного “Херсонобленерго”, яке росіяни захопили під час військового вторгнення в Херсон.

Жителів окупованої частини Херсонщини, а це населені пункти на лівобережжі області, і Нижньосірогозька громада у тому числі, вже попередили, що вони мають зафіксувати показники електролічильників на 30 вересня.

Скріншот з окупаційного Telegram-каналу   Скріншот з окупаційного Telegram-каналу   Скріншот з окупаційного Telegram-каналу

Ці показники стануть “стартовими” для сплати за спожиту електроенергію. Передавати показники в “Энергосбыт Херсон” вимагають наприкінці жовтня, а перші “платіжки” жителі окупованих територій отримають вже у листопаді.

Тобто з 1 жовтня ТОВ “Энергосбыт Херсон” обслуговуватиме прилади обліку і прийматиме плату за спожиту енергію у всіх мешканців тимчасово окупованої Херсонщини. Угоди, які громадяни укладали з “Херсонобленерго”, окупанти з того ж дня вважатимуть недійсними.

Любителів російського миру неодноразово попереджали що “безкоштовний сир” у вигляді безкоштовної електроенергії — явище тимчасове. Платити за неї обов’язково доведеться. І станеться це відразу після проведення псевдовиборів, які росія організовує на тимчасово окупованих територіях.

Що було раніше?

27 червня 2022 року окупаційна так звана “военно-гражданская администрация Херсонской области” захопила окремі об’єкти, які належали Акціонерному товариству “Херсонобленерго” та забезпечували постачання і розподіл електричної енергії споживачам області.

У липні окупанти оголосили про введення нових тарифів за оплату комунальних послуг.

Також росіяни розповсюджували листівки із закликом до жителів регіону сплачувати за електричну енергію на рахунки фейкового підприємства.

Про це на своїй сторінці у Facebook Херсонська обласна енергопостачальна компанія — АТ “Херсонобленерго”.

Скріншот з Facebook-сторінки АТ “Херсонобленерго”

“Звертаємо вашу увагу: вказане підприємство не має жодного відношення до постачання електричної енергії на території Херсонської області, а будь-яка діяльність в сфері енергетики — ніщо інше, як шахрайство. Вимагання коштів у споживачів у такий спосіб говорить про неспроможність забезпечення повноцінної роботи”, — йдеться в повідомленні.

Компанія закликала жителів тимчасово окупованої області сплачувати за енергію лише за рахунками, доступними в особистих кабінетах на офіційній сторінці. Всі інші рахунки, які надавала окупаційна влада, — фейкові.

Також у компанії повідомляли, що постачання електроенергії на території Херсонськоъ області здійснює виключно ХОЕК, яка працює за українським законодавством.