Після відкриття ринку землі для юросіб очікується бум кредитування під заставу землі

9 месяцев назад 0

Наразі близько 6% кредитів, наданих підприємствам аграрного сектору, забезпечені заставою у вигляді сільгоспземлі. Після відкриття ринку для юридичних осіб, а також повноцінного запуску Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві варто очікувати суттєвого збільшення кредитування під заставу с/г земель.

На часі також перегляд коефіцієнта ліквідності с/г землі як предмета застави. Про це йдеться в аналітичному огляді «Земельний ринок в Україні», підготовленому Центром дослідження продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE Агроцентр).

За даними Національного банку України, сума кредитів, наданих підприємствам аграрного сектору українськими банками станом на кінець травня 2023 року, сягнула 110,91 млрд грн. З них 49% (54,1 млрд грн) становили кредити строком до 1 року для поповнення обігових коштів. 51% (56,7 млрд грн) — це кредити строком понад 1 рік для фінансування капітальних інвестицій. З них лише 3,7 млрд грн залучені на понад 5 років.

Найбільше кредитних коштів у перерахунку на гектар сільськогосподарської землі було залучено у Київській області (21,1 тис. грн/га). Середнім значенням по Україні із залучення кредитів на гектар є 2,7 тис. грн/га. Найменше кредитних коштів на гектар с/г земель залучено в Донецькій, Луганській та Херсонській областях, велика частина території яких є тимчасово окупованою та охопленою бойовими діями.

Серед областей, в яких не відбуваються бойові дії, найменше кредитів залучили агровиробники із Закарпатської, Рівненської й Житомирської областей (0,5 тис. грн/га, 1,2 тис. грн/га та 1,3 тис. грн/га відповідно).

Серед кредитів, виданих протягом березня 2022 — травня 2023 року, землею сільськогосподарського призначення забезпечені лише близько 6%, на суму 31,2 млн гривень.     

«Одним із джерел для збільшення фінансування агросектору є сільськогосподарська земля. Її потенціал для залучення кредитів та інвестицій набагато вищий, ніж є наразі. Для його реалізації потрібні відкриття ринку сільгоспземель для юридичних осіб з 1 січня 2024 року, якнайшвидший запуск роботи Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, а також переоцінка Нацбанком коефіцієнту ліквідності сільськогосподарської землі як предмета застави», — пояснив керівник дослідницького проєкту «Земля незламності» та віцепрезидент KSE з економічної освіти Олег Нів’євський. 

  • Інженери-землевпорядники зможуть вносити відомості про земельні ділянки до держземкадастру
  • Право постійного користування держземлями перетворено на механізм оренди
  • З січня 2024 року стартує другий етап ринку землі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.