Проміжні результати реконструкції Херсонського аеропорту

2 года назад 0

У міжнародному аеропорту Херсона завершили реконструкцію злітно-посадкової смуги, розпочату ще восени минулого року. Її розширили та подовжили, адаптувавши для прийому великогабаритних «Боїнгів» та облаштувавши узбіччя з ділянками, прилеглими до рульожних доріжок. Триває встановлення та налаштування нової потужної світлосигнальної системи, і це також буде тривалим процесом. Причому справа навіть не в тому, що її треба «синхронізувати» із системами посадки та навігації.

— Початок роботи світлосигнальної системи передбачає досить тривалу підготовчу процедуру. Обладнання треба спершу «облітати», результати випробувань перевірити у лабораторних умовах, потім ще Державіаслужба України має видати посвідчення готовності системи. Сподіваємося «вийти на фінішну пряму» до кінця березня, — повідомив директор комунального підприємства «Херсонські авіалінії» Віталій Кучерук.

Згадана дата – не випадкова. Адже авіакомпанії світу верстають свій графік польотів з розрахунку на дві навігації – літню та зимову. Літня триває з квітня по жовтень, і відповідно, наприкінці березня перевізники планують географію та розклад пасажирських рейсів. Якщо затягнути реконструкцію до квітня-травня,  то в цей розклад наш аеропорт може «не вписатися». Й тоді усю літню навігацію йому доведеться задовольнятися прийомом чартерів та вантажних літаків. А доходів від їх обслуговування буде замало, аби вистачило на утримання великої інфраструктури  міжнародного аеропорту. Та його реконструкція однаково триватиме: у рамках програми «Велике будівництво» на поточний рік планують облаштування нової, значно надійнішої, огорожі об’єкту із сучасними системами безпеки.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.