Спеціалісти «Херсонтеплоенерго» розповіли, куди йдуть кошти, надані Міжнародним банком

3 года назад 0

Днями у соціальних мережах з’явилась інформація про те, що колишній керівник МКП «Херсонтеплоенерго», а нині заступник мера міста Володимир Пепель не надав представникам ЗМІ належної інформації щодо роботи теплопідприємства. Зокрема, стояло питання про надані Міжнародним банком кошти та на які потреби вони були використані. Отримавши офіційну інформацію від «Херсонтеплоенерго» журналісти розбиралися про які гроші і який проект іде мова.

Варто зазначити, що підприємство регулярно та відкрито звітує про свою діяльність, це можна перевірити на офіційному сайті КП, а також щорічно проводить фінансовий аудит.

Проект підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України (англ. Ukraine District Heating Energy Efficiency Project) – проект Українського уряду, що фінансується за рахунок коштів позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), і спрямований на підвищення енергонезалежності країни.

26 травня 2014 року між Україною та МБРР була підписана Угода про позику за проектом енергоефективності (Позика -8387-UA).

Участь МКП «Херсонтеплоенерго» в реалізації проекту відбувається на підставі двох договорів субкредитування: №13010-05/105 та №13010-05/106 від 20 листопада 2014 року, підписантом якого так само виступала і Херсонська міська рада. Дані договори були підписані при передній владі та колишнім керівником підприємства.

Всі інвестиційні заходи, що реалізуються МКП «Херсонтеплоенерго» здійснюються за Планом закупівель, який розглядає та затверджує Координатор Проекту (Мінрегіон, за підписом заступника міністра). Технічна підтримка, нагляд за імплементацією Проекту та супровід здійснюється Центральною групою управління Проектом (ЦГУП), створеною Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Дійсно проект було розпочато при Пепелі В.П., який на той час був керівником МКП «Херсонтеплоенерго». З липня 2017 на підприємстві, після звільнення Володимира Петровича колишнім очільником міста, керував інший директор. Однак чомусь із 2014 року не було реалізовано належним чином жодного контракту. Через незрозумілі причини відбувалося затягування строків виконання робіт і навіть розроблення проектної документації було затягнуто більш ніж на 9 місяців. Саме пропуск пільгового періоду, на який з невідомих причин відтермінувався проект і призвів до того, що наразі підприємство не отримує економічного ефекту від реалізованих контрактів і не має коштів для повернення позики МБРР.

З 2014 року попереднім керівництвом було укладено контракт на закупівлю екскаваторів-навантажувачів та крана-маніпулятора за контрактом від 08.02.2016 року і на який було витрачено 6,26 млн. грн.

Так само не зрозуміло журналістам, чому з початку проекту (2014 рік) не було вирішено питання щодо укладення контракту на технічний нагляд за виконанням робіт, адже підприємство мало здійснити реконструкцію складних технічних об’єктів та замінити 26 км теплових мереж. Даний контракт вже було підписано 23.08.2017 року, при наступному керівництві підприємства.

Контракт на реконструкцію інженерних вводів багатоквартирних житлових будинків з встановленням приладів обліку теплової енергії та закупівлю установки для повірки приладів обліку теплової енергії  був підписаний 31.10.2016 року і його вартість складає 18 млн. грн. або  0,7 млн. дол. США. Однак так само даний контракт при попередньому керівництві чомусь не було доведено до кінця і не було реалізовано в повному об’ємі. Даний контракт передбачав встановлення 140 приладів обліку теплової енергії в житлових будинках і реконструкцію центрального теплового пункту із встановленням калібрувальної установки для повірки теплолічильників.

Сергій Харченко на підприємстві працює з серпня 2018 року. Саме завдяки йому проект почав реалізовуватися і відповідати тим очікуванням, які мали сторони даного проекту.

В 2018 році було укладено контракт на реконструкцію п’яти котелень та центрального теплового пункту в м. Херсон вартістю 2,7 млн. дол.США. На реалізацію цього контракту на сьогодні витрачено 1,3 млн. дол.США.

В 2019 році було підписано контракт на реконструкцію котельні по вул. Богуна (Ілліча), 95. Це найбільша котельня, яка обслуговує відразу декілька мікрорайонів і подає тепло більш ніж в 250 будинків. Вартість контракту становить 9,0 млн. дол.США. На даний час виплачено аванс в розмірі 0,9 млн. дол.США. Контракт продовжує реалізовуватися.

Було укладено контракти на реконструкцію теплових мереж в місті Херсон (контракт укладено 05.03.2020) і контракт на реконструкцію теплових мереж з встановленням індивідуальних теплових пунктів в місті Херсон (контракт укладено 12.12.2019) завдяки чому буде проведено реконструкцію 18 км. магістральних теплових мереж діаметром 150-500мм в Шуменському мікрорайоні та Житлоселищі і 8,8 км. розподільчих теплових мереж з установкою індивідуальних теплових пунктів. Вартість контрактів становить 7,2 млн.дол. США. На даний час проведено авансування контрактів в розмірі 0,4 млн. дол.США.

Таким чином попереднім керівництвом МКП «Херсонтеплоенерго» було витрачено 1,4 млн. дол. США на оплати послуг консультантів-проектантів, придбання екскаваторів-навантажувачів та крана-маніпулятора, встановлення лічильників та придбання проливного устаткування.

На даний час на реалізацію більш вагомих контрактів, які дозволять місту отримати значний економічний ефект і мешканці зможуть економити на оплатах послуг теплопостачання, з моменту як підприємство очолив Сергій Харченко, витрати становлять 3.3 млн. дол. США. За ці кошти було придбано техніку, здійснено реконструкцію 5 котелень та центрального теплового пункту, ведуться роботи щодо реконструкції найбільшої котельної (Шуменської), ведуться роботи по реконструкції теплових мереж (26 км із 80) які вже відпрацювали свої експлуатаційні терміни й час від часу нагадують про це поривами.