Стало відомо, кому з українців скоротять пенсії до мінімального рівня: названо чотири категорії осіб

5 месяцев назад 0

Деяким категоріям українців скоротять пенсії до мінімального рівня. З 1 січня 2024 року мінімальна пенсія становитиме 2361 грн, замість 2093 грн. Кабмін підтримав законопроект про скорочення пенсії колаборантам та зрадникам до цієї суми.

Також новий документ передбачає скорочення пенсій особам, засудженим до обмеження волі або позбавлення волі за скоєння умисного кримінального злочину проти основ національної безпеки, громадської безпеки, миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку. Протягом терміну відбування покарання їм виплачуватимуться пенсії у розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Слідчі та прокурори мають надати Пенсійному фонду перелік ув'язнених, яким потрібно перерахувати пенсії.

Раніше Міністерство соціальної політики розробило проект закону, яким пропонувалося позбавити пенсій:

  • за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (стаття 109 Кримінального кодексу України);
  • за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (стаття 110);
    за державну зраду (стаття 111);
  • за колабораційну діяльність (частини третя – восьма статті 111-1).

Цей законопроект поки що не прийнятий. Також у ньому пропонувалося взагалі не виплачувати пенсії тим, хто переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України або за межами України та/або оголошених у розшук. Можливо, депутати ще повернуться до ухвалення і цих змін у майбутньому і зовсім позбавлять пенсій деяких ув'язнених.