Стало відомо про блокування рахунків українців без попередження: що може бути причиною

4 месяца назад 0

В Україні блокування рахунків громадян останнім часом стало поширеним явищем. Причому заблокувати рахунок можуть навіть тоді, коли клієнт і на думці не має, що його операція може виглядати підозрілою. Блокування рахунків банки здійснюють у рамках фінансового моніторингу, який вони зобов'язані систематично проводити.

Які банківські операції можуть потрапити до розряду підозрілих, розповіли kontrakty.

Перш за все, клієнтам банків треба знати, що фінансовий моніторинг – це не забаганка якогось конкретного банку. Це – загальна вимога до банків, яка має протидіяти корупції, відмиванню коштів, фінансуванню тероризму і, звісно ж, шахраям.

Тобто блокування рахунку – це такий собі запобіжник, який допомагає державі зробити обіг грошей прозорішим, а громадянам – не втратити свої кошти. І якщо банк не дотримується вимог фінансового моніторингу, його, у свою чергу, можуть покарати штрафом.

Банки можуть заблокувати рахунок через будь-яку підозрілу операцію, що нетипова саме для цього клієнта. Тобто, якщо ви тривалий час не отримували на свою картку суми, більшої за мінімальну зарплату, і раптом хтось вам "кинув" туди мільйон, то таку транзакцію із великою ймовірністю заблокують. Тобто будь-яка операція, нетипова саме для цього клієнта, може бути заблокована.

Особливо прискіпливо моніторять фінансові операції РЕР (Politically Exposed Persons – політично значущих осіб).

Заблокувати рахунок можуть також у тому випадку, якщо клієнт не оновив свої дані або дав неправдиві дані про себе. Ясна річ, що заблокують і картку, яку заарештувала виконавча служба.

Майже стовідсотково рахунок буде заблокований у таких випадках:

  • при знятті великої суми готівки в регіоні, де клієнт зазвичай не перебуває;
  • при здійсненні великих онлайн-покупок, особливо вночі;
  • при отриманні та виведенні готівки з картки великою сумою;
  • при операціях із криптовалютою або іншими віртуальними активами на суму понад 30 тис. гривень;
  • при здійсненні транзакції на суму 400 тис. гривень і більше.