В майбутньому заміновані землі — це буде проблема не фермера, а власника землі

2 месяца назад 0

Аграрії потребують компенсації вартості не лише розмінування с/г земель, а й послуг з нетехнічного обстеження земель (НТО). Про це заявив засновник компанії Feodal Андрій Дем'янович на Grain Ukraine 2024.

«Було б чудово, якби відшкодування 80/20 почало стосуватися також НТО, бо наразі з тексту новини Мінекономіки зрозуміло, що відшкодування 80/20 стосується саме очищення (наприклад, розмінування вручну), оскільки в переліку документів є звіт НТО. Дуже сподіваюся на це, адже аграрії потребують підтримки не тільки від благодійних організацій», — зазначив засновник компанії Feodal.

Андрій Дем'янович додав, що 33% земель, де було проведене НТО, визнані потенційно небезпечними, а 67% після обстеження повертаються в експлуатацію.

«При вартості НТО, що коливається від 100 до 300 доларів за гектар, є економічна доцільність для фермера інвестувати в проведення НТО навіть на комерційних умовах. Але що стосується питання комерційного очищення (наприклад, розмінування вручну) полів, вартість якого досягає понад 20 000 доларів за гектар, навіть програма відшкодування 80/20 не врятує фермера від значних витрат у кілька тисяч доларів на гектар, не кажучи вже про потенційні проблеми хімічного забруднення земель», — пояснив Андрій Дем'янович.

Також, за його словами, «у вимірі майбутнього заміновані землі — це буде проблема не фермера, а власника землі» і наразі ці землі вигідніше полишити та дочекатися благодійних операторів протимінної діяльності.

Нагадаємо, в Україні стартувала програма компенсації витрат на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, зокрема для фермерів, які вже розмінували власні ділянки.

Участь в програмі можуть узяти аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (ОПМД) в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року.