В Україні подорожчає паливо: уряд з 1 липня підвищив акцизи

2 месяца назад 0

В Україні подорожчає паливоВ Україні незабаром подорожчає паливо. Податковий комітет Ради підтримав урядовий законопроект №11256 про збільшення акцизів на паливо. Їх прив'язали до євро, а не гривні, та збільшать до рівня Євросоюзу до 2028 року. Про це  заступник голови комітету Ярослав Железняк.
Дуже цікава ситуація з акцизом на газ. Мінфін не знає як так сталося, що в останню мить вирішили різно збільшити підняття акцизів на газ. Там прям значне підвищення. В ході пошуку документів — виявилось, що збільшення на газ запропонувала "УкрНафта"… А точніше Ростислав Шурма. Замість акцизу по детективі (70 євро він буде 277 євро).
Акцизи на пальне пропонується підняти вже з 1 липня:

  • на бензини — з 213,5 євро за 1000 літрів до 242,60 євро;
  • на газойлі (дизельне пальне) — з 139,5 євро до 177.60 євро;
  • на скраплений газ — з 55,6 євро до 59,2 євро.

Повний графік подорожчання — на скріншоті.
 
Підвищення акцизів на пальне призведе до зростання цін на паливо, адже бізнес просто закладе його в ціну кінцевого продукту на АЗС. Але головним чинником, який визначає вартість палива, ​є світові ціни на нафту.​

Нижче — прогноз зростання цін на паливо у роздрібі на АЗС.
 

Нагадаємо, Мінфін працює​ над законопроектом про підвищення ПДВ — орі​єнтовно до 22-23% (зараз — 20%) та військового збору — з нинішніх 1,5% до 5%. При цьому військовий збір планують стягувати і з фізосіб-підприємців першої групи, які зараз сплачують лише єдиний податок.