В Україні приблизно 65 тисяч громадян не оформили земельні паї

1 неделя назад 0

Верховна Рада планує продовжити термін реєстрації невитребуваних земельних ділянок до 2028 року через триваючу війну та окупацію частини території України, оскільки це ускладнює для власників дотримання поточних термінів. Про це пише УНН.

Як зазначається, на одному з найближчих засідань планують розглянути законопроєкт №11150, що передбачає продовження строку оформлення права власності на земельні паї.

Наразі законодавством передбачено, що власники невитребуваних земельних часток (паїв) або їхні спадкоємці, хто не встиг оформити право власності на земельний пай, повинен це зробити до 1 січня 2025 року. Після цього терміну незатребувані ділянки будуть визнані безгоспними. Їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Новим законопроєктом пропонується:

  • продовження (з 2025 року до 2028 року) строку оформлення невитребуваних земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками паїв та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок;
  • відновлення обов’язковості підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників;
  • продовження до 2026 року пілотного проєкту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами землевпорядниками;
  • усунення неузгодженостей між законами «Про землеустрій» та «Про оцінку земель»;
  • приведення назв глав Земельного кодексу України у відповідність до предметів їх правового регулювання.

Ініціатори законопроєкту пояснили, що в умовах війни, яка триває в Україні, окупація значних територій держави, виїзд великої частини населення України за кордон є об’єктивними обставинами, які унеможливлюють дотримання власниками земельних часток (паїв) передбачених наразі строків. Тому доцільним є його продовження.

  • Середня вартість за 1 га землі досягла 45 тисяч грн — Башлик
  • Попри очікування бізнес більше продає землю, ніж купує
  • Законопроєкт про консолідацію сільгоспземель усуне ряд недоліків у землеволодінні

За даними заступника міністра агрополітики Дениса Башлика, загальна площа невитребуваних паїв оцінюється в 400 тис. га. Кількість громадян, які не оформили земельні паї належним чином, становить приблизно 65 тисяч.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.