В Україні вже з 1 серпня повернуть довоєнні податки: що це означає для бізнесу

9 месяцев назад 0

Набирає чинності закон №8401
В Україні з 1 серпня повернуть довоєнні податок та перевірки для бізнесу — набирає чинності закон №8401.
Як передає  видання UBR у своєму матеріалі.
Так, виходячи із вимог Міжнародного валютного фонду, буде скасовано спеціальний режим єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу.
При цьому перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран пояснив у коментарі виданню, що для бізнесу це не критично.
"Ці 2% — це було емоційне рішення на початку війни, коли намагалися багато у чому підтримати бізнес. Зараз ми розуміємо, що це було невиправдано, і що цього не треба було робити",  — зазначив він.
Крім того, ФОП першої та другої груп знову зобов'яжуть сплачувати єдиний податок. Виняток зроблять для бізнесів, які здійснюють діяльність на прифронтових та тимчасово окупованих територіях.
Непран висловив думку, що "фопи" не масово закриватимуться після відновлення довоєнного оподаткування. Набагато більше побоювань у бізнесу викликало можливе скасування мораторію на перевірки.
При цьому це нововведення торкнеться, перш за все, наступних компаній:
з виробництва та реалізації підакцизних товарів;
здійснюють діяльність у сфері грального бізнесу;
надають фінансові та платіжні послуги.
Таким чином, для перерахованих вище бізнесів повернуть всі види можливих перевірок. До того ж, "ходити в гості" до них податківці зможуть хоч щомісяця.
Однак більшість перевірок залишаться під дією мораторію до кінця військового стану, а саме: планові документальні перевірки, позапланові документальні перевірки, а також документальні перевірки ЄСВ (єдиного соціального внеску).
У свою чергу голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь припускає, що надалі мораторій поступово скасовуватимуть, причому ще до закінчення війни.
"Політика продовжиться, вона посилюватиметься. Штрафи – це поповнення бюджету. Це не європейська система, коли перевірки допомагають покращити бізнес. В Україні перевірка – це завжди штраф",  – пояснив він.
Також, згідно із законопроектом, в Україні повернуть штрафи та пеню для всіх бізнесів за ЄСВ-порушення.
При цьому до 1 жовтня 2023 року відстрочили штрафи за невикористання реєстраторів розрахункових операцій (РРО та ПРРО) всім, крім компаній, які здійснюють продаж підакцизних товарів, купівлю-продаж іноземної валюти та діяльність у сфері азартних ігор.
Отже, після жовтня невикористання РРО каратиметься – за винятком бізнесу, що працює на прифронтових та тимчасово окупованих територіях.
"З огляду на те, що законопроект передбачає амністію зі штрафів за відсутність РРО, а також можливість і надалі працювати без РРО на територіях бойових дій – він радше позитивний для мікробізнесу, ніж навпаки", – наголосив податковий консультант Олександр Зарайський.