Верховна рада цього пленарного тижня розгляне 3 важливі аграрні законопроєкти

2 года назад 0

Цього пленарного тижня Верховна Рада України планує розглянути три важливі аграрні законопроєкти. Про це йдеться на офіційному сайті відомства, передає AgroPolit.com.

Зокрема, планується розгляд наступних законопроєктів:

  • 6289 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок»;
  • 4558 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами»;
  • 5202-д «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

Нагадаємо, законопроєкт №6289 було зареєстровано наприкінці грудня 2021 р. Ним пропонується вивести з тіні використання земель сільськогосподарського призначення державних та комунальних підприємств, установ, організацій та розширити права постійних користувачів земельних ділянок. 

Проєктом закону пропонується:

  • Надання можливості постійним користувачам земельних ділянок державної, комунальної власності сільськогосподарського призначення, а також земельних ділянок сільськогосподарських угідь, які належать до земель оборони, передавати їх в оренду на земельних торгах строком на 7 років.
  • Встановлення порядку переоформлення існуючих прав постійного користування на інші речові права, за яким фізичні особи та юридичні особи приватного права матимуть право переоформити право постійного користування на право оренди строком на 50 років, а також право викупу земельної ділянки із 30-річним відтерміновуванням платежу.

Проєкт закону №5202-д «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» депутати у вересні 2021 р. підтримали у першому читанні.

Позиції законопроєкту:

  • встановить чіткі правила, що дозволяють інвестувати у розвиток та модернізацію меліоративної інфраструктури;
  • підвищить ефективність використання меліоративних систем;
  • дозволить збільшити площі, на яких застосовується полив.

Проте фермери закликають депутатів не підтримувати законопроєкт №5202-д. Вони вважають, що така законодавча ініціатива несе загрозу монополізації системи зрошення великими аграрними компаніями, збільшення собівартості поливу та приведе до негативних наслідків.