Верховна Рада та Мінфін готують підвищення мінімальної зарплати українців

3 недели назад 0

В Україні з 1 квітня збільшили мінімальну заробітну плату до 8000 грн. Верховна Рада і Мінфін розглядають можливість нового підвищення "мінімалки". Названа сума, яку необхідно отримувати громадянам у 2025 році.

У парламенті та Міністерстві фінансів обговорюють підвищення мінімальної зарплати до 9000 грн. Про це заявила член комітету Ради з питань бюджету Леся Забуранна від фракції "Слуга народу".

Зазначено, що в бюджетній комісії проводиться спільна робота з Мінфіном. Розглядається критична потреба у соціальних стандартах. Наразі в цій дискусії про те, щоб наступного року було чергове підвищення мінімальної зарплати приблизно до 8400 грн і наприкінці року — до 9000 грн.

За словами народної обраниці, наразі «мінімалку» в Україні встановлено на рівні 8000 грн, хоча з урахуванням інфляції вона мала б становити від 8900 грн.

Забуранна уточнила, що, незважаючи на бажання у ВРУ підвищити соціальні стандарти, потрібно зважати на стан державного бюджету та розуміти, що такі питання слід узгоджувати з міжнародними партнерами. Причина проста — пенсії, пенсії та соціальна допомога виплачуються українцям завдяки їхній зарплатній фінансовій підтримці. Тому слід зважати на наміри та реальні можливості.

«Якщо ми проаналізуємо логіку підвищення мінімальної заробітної плати, то на початку 2022 року вона становила 6500 грн, але за ці два роки інфляція склала майже 37%, і якщо перерахувати, то мінімальна зарплата має сягати 8900 грн» , – поділилася розрахунками Леся Забуранна.
Мінімальна зарплата з 2024 року становила 7100 грн, а в поточному місяці вона зросла на 900 грн. Наразі українці містять мінімум 48 грн на годину. Середня заробітна плата досягла 19,5 тис. грн.