Відновлення водойм Криму після деокупації фінансуватимуть за програмою Ukraine Facility

1 месяц назад 0

Реалізація плану управління водоймами деокупованого Криму на 2025-2030 роки здійснюватиметься коштом європейської програми Ukraine Facility, яка сукупно передбачає фінансування 50 млрд євро на заходи з відновлення України протягом чотирьох років.

Про це повідомив експерт проєкту EU4Environment Олексій Ярошевич під час обговорення в майбутнього плану управління водоймами Криму.

“Зараз ми обговорюємо шляхи реалізації плану управління річковим басейном (ПУРБ) Криму після деокупації та розраховуємо, що його буде включено урядом до великого плану відновлення, реконструкції та модернізації за програмою Ukraine Facility. Очікуємо та сподіваємося на фінансування нашої ініціативи у повному обсязі, адже питання стану наших водойм, зокрема і в деокупованому , — це важлива частина євроінтеграції України”, — зазначив експерт.

За офіційними даними, сьогодні басейн річок Криму складається з 331 річки, 19 озер, 411 масивів поверхневих вод і ще 10 масивів підземних вод.

“Звісно, Україна потребує актуалізації цих даних та моніторингу стану вод <…>. Але Крим — це Україна, тож після деокупації півострова наші експерти проведуть усі необхідні роботи”, — підтвердила експертка проєкту EU4Environment Катерина Мудра.

Присутній на заході заступник голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак наголосив, що основною метою ПУРБ є покращення екологічного та хімічного стану поверхневих та підземних вод в Україні загалом. Адже на сьогодні рівень забруднення річок та водойм переважно не відповідає європейським стандартам.

“На першому етапі, до 2030 року плануємо зберегти добрий стан тих масивів поверхневих вод, які його мають на сьогодні, а також покращити стан тих водойм, які цього потребують, на 5%. У перспективі маємо досягти доброго стану всіх поверхневих та підземних вод в країні”, — додав Гопчак.

При цьому, на запитання кореспондента Укрінформ про плани щодо майбутнього відновлення водопостачання до Криму з Дніпра, експерти зазначили, що розроблена ініціатива цього не враховує. Оскільки така можливість відкриється для України лише після деокупації півострова.

“Про відновлення водопостачання дніпровської води поговоримо після деокупації півострова. Спершу — відновлення Каховського водосховища та Північно-Кримського каналу і вже потім — питання водопостачання”, — зазначив Гопчак.
Як повідомлялося, до 2014 року Україна забезпечувала 85% потреб Криму у прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу, що з'єднує Дніпро з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води до Криму було припинено. Зараз запаси води на окупованому півострові поповнюються з водосховищ та підземних джерел. За заявою кримських екологів, регулярне використання підземних джерел веде до засолення кримського ґрунту.

Моніторингова місія ООН в Україні неодноразово заявляла про необхідність доступу її експертів на територію окупованого півострова, підкреслюючи, що Росія несе основну відповідальність за забезпечення водою півострова.

Фото: Крим. Реалії