У Нацбанку розповіли про блокування рахунків «ухилянтів»

4 месяца назад 0

У Нацбанку не бачать законних підстав для блокування рахунків ухилянтів, а також обмеження їхніх фінансових операцій. Українським законодавством не передбачено таких дій. Отже в НБУ сподіваються, що знайдуться більш законні способи впливу на чоловіків, які уникають мобілізації.

Про це розповіла заступниця голови Нацбанку України Катерина Рожкова.

У законопроекті про мобілізацію, що зараз бурхливо дискутується у Верховній Раді, міститься норма, яка передбачає блокування рахунків ухилянтів. Ініціатори законопроекту пропонують застосовувати її до чоловіків, які не пройшли ідентифікацію у ТЦК, тобто ухиляються від мобілізації.

Проте в українському законодавстві немає підстав для таких дій, каже чиновниця Нацбанку. Доступ до банківської таємниці клієнтів, а також блокування їхніх рахунків може здійснюватись лише на підставі рішення суду або за рішенням слідчих органів. У цьому випадку ні те, ні інше не передбачається.

"Будь-яка інформація, яка є в банках, і стосується кожної конкретної особи, вона може розкриватися лише в окремих випадках, у більшості – за рішенням суду. Окремі правоохоронні органи мають більше можливостей, проте вони не безмежні навіть для них. Тому я не бачу такої можливості у рамках існуючого законодавства" , — розповіла Рожкова.

Тому в Нацбанку усе ж сподіваються, що навіть з огляду на війну та мобілізацію, українська влада все-таки діятиме в рамках правового поля і знайде інші методи для залучення громадян, що ухиляються, до військової служби. Тим більше, що за сьогоднішнього рівня цифровізації усіх сфер життя зовсім неважко вирахувати місцезнаходження будь-якого "ухилянта".

"Людину можна за номером телефону відстежити, для цього не обов'язково дивитися банківську карту, де відбувалися транзакції. Я хочу вірити, що до цього не дійде. Ми ж себе позиціонуємо як цифрову країну, яка має Дію. Повинні бути задіяні інші механізми" , — підказала варіанти заступниця голови НБУ.