Українцям перерахують ціни на продукти: що різко подорожчає 

2 недели назад 0

В Україні ціни на овочі значно зростуть.  Ціна на борщовий набір для українців до кінця року у середньому зросте на 30–35% порівняно з минулим роком.
Про це повідомив Олег Пендзин, член "Економічного дискусійного клубу". На зростання ціни на картоплю вплинуло те, що цього року ми мали на 30% менший урожай, ніж торік, а якість продукту погіршилась через посуху та аномальну спеку. Але основна причина зростання ціни на овочі  зумовлена зниженням доходів українців . Ми переживаємо зміни в харчових звичках – відмовляємося від м'яса та риби, споживаючи більше хліба та картоплі.

Це підтверджують офіційні дані Держстату, за якими за рік ціни на овочі в середньому зросли на 36–37%, на відміну від цін на м’ясо. Також на зростання вартості картоплі  впливає імпорт з Польщі та Литви , який відбувається через політику українських аграріїв на притримування продажу власного врожаю до максимального росту ціни. Тож, попит на картоплю задовольняється рітейлом імпортною продукцією.

Ціни на картоплю вже значно зросли У жовтні 2024 року ціни на картоплю  зросли втричі  порівняно з минулим роком і становлять у середньому  24-30 грн/кг у магазинах. Основними причинами є менша врожайність, логістичні проблеми та  сезонні коливання попиту.  Про це OBOZ.UA розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку "Шувар" Тетяна Попович.

Згідно з даними, вартість картоплі на оптовому ринку нині становить у середньому  17,5 грн/кг , що на 169% вище, ніж у цей самий період минулого року, коли ціна була лише  6,5 грн/кг .   Урожай картоплі цього року був суттєво меншим порівняно з попередніми роками через несприятливі погодні умови. Посухи та сильні дощі в різних регіонах України призвели до зниження обсягу врожаю, що безпосередньо вплинуло на збільшення цін. Чим менша пропозиція на ринку, тим вища ціна.

Війна в Україні спричинила серйозні ускладнення з логістикою в постраждалих регіонах. Труднощі з доставкою продукції з цих регіонів, зокрема збільшення вартості пального, вплинули на кінцеву ціну картоплі в магазинах та на ринках. Тетяна Попович зазначила, що ціни на картоплю є вищими у великих містах та промислових регіонах, таких як Київ та Одеса, де попит на овочі значно вищий.