«Укргідроенерго» готує позов проти РФ щодо відшкодування збитків за підрив Каховської ГЕС

2 месяца назад 0

Генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота в четвер, 6 червня, заявив, що компанія ініціювала міжнародний арбітраж, вимагаючи від Росії відшкодування збитків за руйнування Каховської ГЕС в червні 2023 року.

Про це повыдомляэ “Укргідроенерго”

Державна гідроелектростанція відправила Росії повідомлення про те, що Україна подаватиме позов щодо втраченої вигоди, вартості будівництва й відновлення станції.

“Ми вимагатимемо від агресора компенсації збитків. Попередньо це близько 2,5 млрд доларів. Це тривала юридична процедура, згідно з якою, протягом пів року, якщо РФ не відшкодовує збитки – ми подаємо позов”, – сказав Сирота.
В “Укргідроенерго” повідомили, що про вимогу офіційно поінформовано президента Росії, уряд та інші уповноважені органи.

В компанії також заявили, що з початку повномасштабного вторгнення Росія випустила понад 110 ракет по станціях компанії.

​Рівно рік тому – 6 червня 2023 року – російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС на Херсонщині, скоївши черговий воєнний злочин в Україні та акт екоциду.

Збитки, завдані “Укргідроенерго” внаслідок російських атак, оцінюються в понад 3 мільярди євро, з яких 2,5 мільярда євро припадають на підрив Каховської гідроелектростанції, а ще 500 мільйонів євро – на ракетні обстріли.​