За 9 місяців 2023 року на Херсонщині уклали договорів на 3,76 млрд бюджетних гривень

6 месяцев назад 0

Перші три квартали року виявились доволі рясними на витрати бюджетних коштів на Херсонщині. Про це свідчать зокрема дані публічного модуля аналітики . Ці дані порівнювати з Миколаївщиною чи Одещиною важко – там за 9 місяців відповідно уклали бюджетних угод на 15,5 млрд та 26,6 млрд грн. Враховуючи те, що податкові надходження до бюджетів Херсонщини склали всього лише 2 млрд грн, укладання угод на 3,76 млрд грн (угоди можуть бути тривалістю до кінця року і навіть більше) – це доволі сміливо. Очікувана ж вартість договорів склала 6,43 млрд грн.Попри те, що 8,5 місяців 2022 року Херсонщина майже повністю була окупована (перші звільнення громад почались у вересні 2022, правий берег повністю звільнили у листопаді 2022), а більша частина Херсонщини лишалась і лишається окупованою, за аналогічний період 2022 року (9 місяців) організаторів і постачальників торгів було більше, аніж у 2023-му. Хоча сума менша майже на мільярд. 

Якщо ж порівнювати з доокупаційним 2021-м, то тоді й надходження й витрати були значно більшими: угод за 9 місяців 2021-го на Херсонщині уклали на 18,3 млрд грн, тобто сума майже вшестеро більша за сьогоднішню, що цілком логічно.За кількістю лотів найбільшу частку становлять закупівлі конструкцій та конструкційних матеріалів — 13,67% від усіх закупівель. Це цілком логічно, адже на деокупованій частині Херсонщини є постійна потреба у спорудженні укриттів, облаштуванні сховищ, допомозі місцевим мешканцям у терміновому ремонті приміщень після обстрілів та затоплень внаслідок підриву Каховської ГЕС росіянами. Загалом на цей напрямок уклали угод на 160,71 млн грн. З них 142,8 млн грн – неконкурентні.На другому місці за напрямком витрат — нафтопродукція, тобто паливо: 7,05%.

Третє ж місце за обсягами закупівель – в інформаційних послуг: 6,98%

Наразі велика кількість фірм через окупацію та постійні обстріли припинили свою роботу на Херсонщині. Втім, потребу закривають підприємці з інших регіонів. 

Якщо говорити про конкурентні та неконкурентні угоди, то неконкурентні, тобто за прямими угодами, становлять майже половину всіх укладених угод — 1,55 млрд грн.Майже всі закупівлі, проведені без конкурентних процедур, пояснюють терміновістю через обстріли російською армією Херсона. Практика укладання неконкурентних договорів на Херсонщині подібна до Миколаївщини та Одещини – там теж приблизно половина угод неконкурентна. Це свідчить про великий корупційний ризик: обрані виконавці далеко не завжди виявляються порядними, а їхнє обрання на Херсонщині далеке від прозорого.

Активно проводити закупівлі на Херсонщині почали в березні 2023 року. Проводили і до того, але сплеск активності припав саме на березень. З того часу закупівельна активність лише зростала (з неістотними падіннями) та у вересні була найбільшою.Найбільшу угоду уклали ще : це експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Херсонській області на суму 1 994 445 820,80 грн (1 млрд 994 млн 445 тис. 820 грн 80 коп.). Але вже за півтора місяця суму угоди зменшили через обмеження бюджетного ресурсу – вона склала З4 млн 701 тис. 0З2 грн 40 коп.

Підрядницею у цій угоді стала одеська фірма ТОВ «Будівельна фірма «Паритетбудінвест», яка фігурує у кримінальній справі. Також ця фірма вже фігурувала і в аналітиці . Фірма зареєстрована у 2019 році. Вона належить одеситу Аркадію Іллящуку та вінничанину Артему Соболєву. З відкритих джерел , що власник «БК Паритетбудінвест» Аркадій Іллящук був помічником-консультантом депутата Одеської міської ради Валентина Гапуніча. В минулому скликанні, у 2015-2020 роках, Гапуніч пройшов до ради від партії «Довіряй Ділам» Геннадія Труханова. У 2010 році його було обрано від «Партії Регіонів». Тобто «посіпака» ексдепутата Одеської міськради без конкуренції отримує дорожні підряди. На Херсонщині відбулось те саме.