Херсонські “Дубки” знову в оренду: міськрада розгляне скандальний “земельний” проект рішення 

2 года назад 0

на фото: торгівля в "Дубках"

На сайті Херсонської міськради 5 січня було оприлюднено кілька десятків “земельних” проектів рішень. Зокрема, велика частина з них стосується поновлення договорів оренди на земельні ділянки. 

Один з таких привернув нашу увагу. Документ стосується поновлення договору оренди компанії ТОВ “Газ Авто”. Мова йде про земельну ділянку площею майже 2,5 гектари на території парку “Дубки” по Миколаївської шосе. Влада Херсона хоче поновити договір оренди на 5 років. Як вказано в проекті рішення, будуватимуть там торговельно-сервісний центр.

Тоді виявилося, що жодного дозволу щодо організації торгівлі на території паркової зони, відповідного рішення виконкому не було. Єдиний документ, на підставі якого парк було перетворено на базар, виданий компанії ТОВ “Газ Авто”, яка орендувала цю земельну ділянку ще у 2007 році. У 2019-му цей договір було поновлено. В свою чергу, обласна прокуратура повідомила, що намагається скасувати угоду між владою міста та ТОВ “Газ Авто” через суд. Інформації щодо долі цього позову правоохоронців немає. 

Раніше компанію “Газ Авто” пов’язували з екс-мером та чинним депутатом Володимиром Сальдо. Зокрема, в реєстрах зазначено, що раніше співвласником фірми був Олександр Ромащенко – людина з оточення Сальдо. Також власником частини статутного капіталу компанії був Олександр Рововий – директор Херсонської ТЕЦ. Зараз, судячи з даних реєстрів, єдиним власником “Газ Авто” є скандально відомий бізнесмен Андрій Біба – власник мережі АЗС “БРСМ-Нафта”.

на фото: Андрій Біба

Останній є фігурантом скандалу навколо вибуху на нафтобазі БРСМ у Василькові, що під Києвом, який стався у 2015 році. Пожежа забрала життя шістьох людей, із них четверо – пожежники, принаймні 18 осіб травмовано. Причиною тяжких наслідків пожежі названо недотримання норм будівництва вибухонебезпечного об’єкта. Того ж року столичні правоохоронці відкривають кримінальне провадження за фактом несплати податків компанією БРСМ на суму 1,2 млрд гривень. Сам Андрій Біба після інциденту втік до Італії, звідки продовжував керувати бізнесом. Зароблені ж кошти він вкладав, зокрема, в російську православну церкву. За сприянням Біби храми РПЦ було збудовано в Тайланді, за що бізнесмен отримав відзнаки від московської церкви.