“Корупційна дорога”: у Херсоні вулицю Паровозну знову ремонтуватиме фігурант кримінального провадження

2 года назад 0

ДУ “Місцеві дороги Херсонщини” знову уклала договір на проведення капремонту покриття по вулиці Паровозній (від вулиці Вишневої до Миколаївського шосе). Відповідний документ оприлюднено на порталі державних закупівель. 

За результатами тендеру було укладено угоду з одеською компанією ДП “Лідер”, якою володіють Руслан Гусаров та Анатолій Жураківський. Останній є екс-депутатом Овідіопольської райради від “Партії зелених”. Вартість робіт з ремонту вулиці Паровозною склав майже 13,6 млн гривень. 

Цікаво, що в тендері приймали участь дві компанії, пов’язані з депутатом Херсонської міськради від “ОПЗЖ” Юрієм Стельмашенко – ТОВ “Арт-Мега-Буд” та “Милабудцентр”, які раніше розіграли між собою кілька тендерів від Департаменту міського господарства ХМР . Зокрема, й щодо скандального ремонту перехрестя вулиць Преображенської та Воронцовської . Але цього разу їхні пропозиції відхилили через високу вартість. 

Варто зазначити, що це вже друга спроба відремонтувати цю ділянку вулиці Паровозної. У травні минулого року держустанова “Місцеві дороги Херсонщини” уклала договір з приватним підприємством “Авігея СТ” з Нікополя. Тоді вартість склала 13,8 млн гривень. Підрядник мав покласти бетонні плити. До грудня 2020-го “Авігея СТ” встигла зробити лише 800 метрів дорожнього покриття.

Далі договір з цією компанією було розірвано. Як пояснив тодішній керівник ДУ “Місцеві дороги Херсонщини” Анатолій Галамага, причиною стала низька якість робіт. За його словами, “Авігея СТ” долучала до проведення капремонту сторонні компанії, а матеріали отримувала від різних постачальників. Галамага зазначив, що прийняті були виконані роботи на суму 5,6 млн гривень. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом можливого привласнення коштів, а Господарський суд області зобов’язав підрядника повернути до бюджету близько 800 тисяч гривень. 

Додамо, що “Авігея СТ” фігурує в кількох кримінальних провадженнях, відкритих за фактами можливого привласнення бюджетних коштів під час проведення ремонту доріг “Брилівка – Новокиївка – Каланчак” та “Нижні Торгаї – межа Нижньосірогозького району – Агаймани”. Як зазначено в судових ухвалах, керівник “Авігея СТ” вже має статус підозрюваного та перебуває під цілодобовим домашнім арештом. 

Новий підрядник – ДП “Лідер” також фігурує в кримінальному провадженні за фактом привласнення бюджетних коштів. Як зазначено в судовій ухвалі, слідство встановило, що компанія “Лідер” за попередньою змовою з посадовцями держустанови “Місцеві дороги Херсонщини” у 2020 році незаконно привласнили кошти під час здійснення ремонту ґрунтової дороги сполучення с. Миколаївка – с. Рубанівка Великолепетиського району Херсонської області. Розслідування цього провадження триває.