Нову корупційну схему в громадському транспорті готують у Херсонській міськраді?

3 года назад 0

на фото: Борис Вейшторт

Після незаконного підвищення тарифів на проїзд в громадському транспорті, у Херсонській міськраді, схоже, готують нову корупційну схему. На цей раз — з валідаторами у комунальних тролейбусах та маршрутках. Причому, про впровадження в транспорті єдиного електронного білету влада заявляла давно. Але те, що пропонується наразі викликає багато запитань.

Впровадження валідаторів обговорювалось на вчорашньому засіданні “транспортної” депутатської комісії. І перше, що хочеться відзначити — особу, яка представляла проект. Нею виявився скандально відомий своєю проросійською позицією та роботою на країну-окупанта екс-радник Колихаєва Борис Вейшторт. На цей раз його вже представили як програмного менеджера.

За його словами, валідатори мають з’явитися до Дня міста, тобто до 18 вересня. Вейшторт заявив, що вже є домовленість з “оператором”. Причому, оператор, який буде встановлювати та заробляти на валідаторах вже відомий навіть до проведення конкурсу, про що заявив сам “програмний менеджер” з російським паспортом у кишені.

“Є домовленість з оператором, який буде відібраний конкурсом, що він вкладе свої кошти та виготовить 5 тисяч карток, якими можна буде розплатитися за проїзд в транспорті”, – заявив Вейшторт, передає сайт “МОСТ”.

Екс-радник Колихаєва відмовився на прохання членів депутатської комісії назвати назву компанії, яка буде працювати. Він заявив, що оператора призначать поки без конкурсу, рішенням виконкому. Ця фірма буде працювати півроку в тестовому режимі. Лише потім відповідний конкурс буде оголошений. Вочевидь, у владних кабінетах його просто розіграють на користь невідомої компанії від Бориса Вейшторта.

Останній також зазначив, що неназваний оператор буде отримувати 10% від загального обороту коштів. За попередніми підрахунками, виручка за півроку складе близько 3,6 млн гривень. І при цьому, оператор Вейшторта вкладе лише 1,2 мільйони. Простими словами, сума заробітку “своєї” компанії складе більше 2 млн гривень. І це, підкреслимо, без жодних конкурсів та з очевидним корупційним ризиком. Адже за словами Бориса Вейшторта, компанія лише реєструється у Херсоні. Екс-радник міського голови привів для прикладу Тернопіль, де система валідації працює декілька років. Але там відсоток оператора складає лише 3%.

Депутати-члени профільної комісії питання не підтримали, адже, явно, не захотіли брати участь в черговому схематозі від Вейшторта. Офіційної думки міського голови Ігоря Колихаєва прес-служба міськради не оприлюднює. Але зрозуміло, що Вейшторт не пропонував би депутатам такі умови впровадження електронного квитка у громадському транспорті без погодження першої особи Херсона.

Планувалося, що питання впровадження в транспорті валідаторів винесуть на найближче засідання виконкому. Тому, чекаємо чи підуть на “схеми” члени виконавчого комітету.

Додамо, що Борис Вейшторт має російський паспорт, отриманий у анексованому РФ Криму. Екс-радник Колихаєва визнав окупацію півострова, з 2015 року як суб’єкт Російської Федерації активно вів бізнес в Криму. Вейшторта пов’язують з будівництвом так званого “Керченського мосту”. В 2018 році він навіть розповідав радіо Міноборони РФ “Звєзда” про “Кримський мост” та його успішне будівництво. Цього року депутати міськради подали заяву до СБУ з вимогою перевірити діяльність Вейшторта, але її доля залишається невідомою.