Операція “Держгеокадастр”: як “слуга народу” Ковальов прибирає незручних посадовців

3 года назад 0

Ми продовжуємо серію розслідувань про нардепа-латифундиста від президентської політсили “Слуга народу” Олексія Ковальова, який шляхом різних махінацій створив на Голопристанщині свою аграрну імперію. З перших матеріалів ми дізналися, що лише частина компаній з орбіти пана Ковальова мають у власності майже 3500 гектарів сільськогосподарських земель, та яким чином вони були отримані.

Незручний начальник, зламана рука та тиск “згори”

Земля — багатство України. Це добре знають чиновники Держгеокадастру та нечисті на руки так звані “фермери”, які вдало народне багатство роками конвертують у власне. Не є винятком й наш “герой” Олексій Ковальов та чиновники обласного управління установи. Незважаючи на те, що керівники херсонського Держгеокадастру змінювалися, але схеми з відчуження сільськогосподарських земель на користь “певних компаній та осіб” залишалися. Щастило Ковальову з земельними чиновниками до жовтня минулого 2020 року.

на фото: Олександр Паливода

Тоді на посаду начальника облуправління Держгеокадастру було призначено колишнього чиновника ОДА та представника так званої команди тодішнього губернатора Юрія Гусєва — Олександра Паливоду. В ЗМІ тоді зазначали, що призначення це пролобіював саме Гусєв. Для Паливоди крісло очільника обласного Держгеокадастру стало таким суттєвим підвищенням по кар’єрній драбині та чудовою можливістю трохи збільшити власний аграрний бізнес. Адже відомо, що Паливода та його родичі є власниками доволі великих наділів та фермерських господарств на території області. Простими словами, в Держгеокадастрі, з одного боку, почався аудит дій попереднього керівництва, з іншого — переділ впливу у відомстві. І ні перше, ні друге, звичайно, не могло сподобатися народному депутату Олексію Ковальову, в котрого були вже налагоджені схеми, що опинилися під загрозою.

З першого дня призначення Олександра Паливоди в місцевих ЗМІ почалася масова інформаційна атака на нового керівника Держгеокадастру. Особливо після інциденту, що стався на початку листопада 2020-го. Тодішній заступник начальника обласного управління Держгеокадастру Олександр Лабенок звернувся до поліції із заявою про те, що Паливода зламав йому зап’ясток правої руки, коли той “знімав на відео незаконні дії свого керівника”. Момент, коли Паливода начебто ламав руку підлеглому та повна версія обох сторін конфлікту показана в сюжеті телеканалу “Суспільне.Херсон” .

на фото: Олександр Лабенок

Як заявив Олександр Лабенок, Паливода привів невідомих осіб, які розпочали отримувати персональні дані працівників Держгеокадастру.

«А це – 242 чоловіки. Отримували картографічні матеріали. В понеділок 26 жовтня я виявив у себе в кабінеті приховані камери», – сказав тоді журналістам Лабенок.

Мабуть, камери були ну дуже “приховані”! А ще такі “приховані камери” встановлені по всій будівлі обласного Держгеокадастру. Більше того, така камера встановлена й в кабінеті керівника відомства, відео з якої згодом потрапила до місцевих ЗМІ. Але продовжимо далі.

Після конфлікту між Лабенком та Паливодою журналісти неначе по так званому “темнику” водночас виставили “викривальні” публікації про начебто незаконні дії чиновника, передачу секретної інформації третім особам про військові об’єкти тощо. Про це були написані заяви до поліції, прокуратури та СБУ. Звертався туди вже згаданий Олександр Лабенок. Але від нього заяви не прийняли. Запитаєте, а де ж тут Ковальов?

Водночас з цим на сторінці нардепа в соцмережах з’являються дописи про тотальну корупцію у Держгеокадастрі, свавілля нового керівника та інші погані речі. Особисто Ковальов почав діставати “з шухляди” документи, які викривали дії нового очільника відомства. В унісон з народним обранцем ці ж самі документи з’являються у місцевих журналістів, які з однаковими словами публікують на своїх сайтах відповідні публікації. Збіг?

Тиск на Паливоду почався на рівні столиці. Саме нардеп Ковальов почав надсилати звернення до керівника головного управління Держгеокадастру, Кабміну та самого Президента Володимира Зеленського з вимогою звільнення або відсторонення чиновника. Бюрократична катавасія завершилася у квітні-березні вже цього року. І завершилася вже після звільнення Паливоди з посади — відкриттям СБУ кримінального провадження. Причому, відкрито воно за статтею більш ніж серйозною — “державна зрада”.

У витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, який оприлюднив сам Ковальов вказано:

…у відповідності з ухвалою суду №766/2407/21 нп 1-кс766/1735/21 щодо заяви Ковальова О.І. про те, що 24.10.2020 року Паливода О.М., користуючись своїми посадовими обов’язками отримує необхідну інформацію, копії документів та матеріалів, що становлять державну таємницю для використання у власних інтересах та подальшої їх передачі іноземній державі”.

А тепер для повного розуміння ситуації. У листопаді минулого року заяви Олександра Лабенка щодо “передачі секретних матеріалів” не були прийняті жодними правоохоронними органами, вочевидь, через відсутність складу злочину. І тут варто зазначити, що заяви подібного роду перевіряються ретельно, адже йде мова про державну зраду. Тим паче, під час воєнної агресії. Проходить кілька місяців, і вже нардеп Ковальов пише таку ж саму заяву в СБУ щодо “передачі секретних матеріалів”. І знову там заяву не приймають! Лише суд зобов’язав відкрити кримінальне провадження.

І тут хотілося б поставити питання нардепу Ковальову — чудово знаючи про схеми та корупцію у Держгеокадастрі, чому ви півроку депутатства мовчали, заплющували очі? Чи не тому, що в цей же час самі отримували на свої компанії нові земельні наділи? Адже складнощі з регулярним отриманням землі у власні виникли саме під час керівництва Паливоди. Після його звільнення, у компаній пана Ковальова знову все налагодилося. Тут й нові гектари, отримані у 2021 році, й новий бізнес на пару з іншим “слугою народу” в Голій Пристані.

Самоспалення сироти зі Скадовського району”

Окремо хочеться виділити один випадок з “операції Держгеокадастр”, яку провернув нардеп Олексій Ковальов. Мова про “акт самоспалення” під будівлею установи у Херсоні, що стався 20 січня цього року. Як повідомили місцеві ЗМІ та телеканали, які належать лідеру партії “ОПЗЖ” та “куму Путіна”, підпалив себе мешканець Скадовського району, в якого Олександр Паливода, будучи на посаді керівника облуправління Держгеокадастру, забрав земельну ділянку площею 2 гектари.

Землю опальный чиновник быстро передал в собственность подставного человека. По факту же участок, который отобрали у сироты, был отдан по уже известной схеме земельного дерибана, который возглавил Паливода. То есть, в собственность его окружения из крупного аграрного бизнеса. Работа на земле – единственный источник дохода молодого человека, которого лишил Паливода в угоду собственного кармана и карманов своих близких друзей и партнеров. Отчаяние парню добавила безнаказанность начальника Госгеокадастру и игнорирование коррупции в ведомстве со стороны правоохранительных органов, получили множество заявлений с фактами более чем мошеннических схем в херсонском управлении”, – саме так описали ситуацію місцеві ЗМІ.

І цю історію рознесли вже канали Медведчука, поспіхом створивши короткий сюжет: